przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Konfitury z jarzębiny

Poziom: łatwy
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
- 1 kg owoców jarzębiny
- 1,7 kg cukru
- 0,6 l wody

Opis przygotowania:
Wybiera się owoce dojrzałe, nie uszkodzone. Może być również użyta jarzębina przemrożona bo jest ona wtedy mniej cierpka.
Myje się ją, , płucze i zanurza na 5 - 10 minut we wrzącej wodzie. Im dłużej się ją obgotowuje, tym więcej traci cierpkości.
Przygotowujemy syrop:
0,6 litra wody dodajemy 1,7 kg cukru. Zagotowujemy. Do gotującego się syropu wkładamy porcjami owoce i przygotowujemy konfitury przez gotowanie jednorazowe z przerwami. (co to jest gotowanie jednorazowe?....ogrzewanie na małym ogniu, jeżeli robimy z owoców dobrze trzymających się, nie rozpadających to ogrzewanie prowadzi się bez przerw, unikając jedynie wrzenia i wstrząsając co pewien czas naczyniem oraz zbierając pianę. I gotowanie kończymy wówczas, gdy owoce są klarowne i nie wytwarza się piana.
Natomiast gotowanie jednorazowe z przerwami stosuje się przy owocach mało odpornych, rozpadających się.
I takie gotowanie przeprowadza się w ten sposób, że owoc w syropie doprowadzony do wrzenia, odstawia się z ognia, zostawia w spokoju od kilku do kilkunastu godzin, aby nasiąkły syropem. Po takiej przerwie doprowadzić z powrotem do zagotowania. Jest to może metoda bardziej uciążliwa, ale w ten sposób owoce mały całe, pełne nie pomarszczone)
Przepis został dodany przez:  termar
Przepis czytano już 4340 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin