przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Konfitury z wiśni

Poziom: średni
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
- 1 kg wiśni
- 1 kg cukru
- 1/4 szklanka wrzącej wody

Opis przygotowania:
Wiśnie umyć, osączyć, wydrylować.
Cukier wsypać do rondla, zalać wrzącą wodą i mieszając rozpuścić.
Do gotującego się syropu wrzucać stopniowo wiśnie i gotować na bardzo małym gazie (ogniu) około 30 minut - licząc od momentu zagotowania. Żeby konfitury się nie przypaliły należy od czasu do czasu potrząsnąć rondlem. NIE MIESZAĆ ŁYŻKĄ!!! żeby nie rozgnieść owoców. Zdejmować pianę tworzącą się na powierzchni.
Konfitury pozostawić w garnku/rondlu do następnego dnia, w temperaturze pokojowej. Potem przez 2 kolejne dni smażyć po 30 minut na bardzo wolnym ogniu, aż staną się szkliste. owoce powinny być zachowane w całości, Gorące konfitury rozkładać do wyparzonych słoików twist off i zamknąć. Na 10 - 15 minut
Przepis został dodany przez:  termar
Przepis czytano już 5037 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin