przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Koperty z jagodowymi owocami

Poziom: łatwy
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
- 5 kawałków mrożonego ciasta francuskiego
- 200 g czarnych jagód, malin bądź jeżyn
- 3 łyżki maki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru
- lub mały słoik dżemu z jagód, z których robimy ciasteczka
- 1 jajko (do posmarowania)
- 2 - 3 łyżki cukru rafinady - do ozdobienia
oraz papierowe foremki Ciasto rozmrozić

Opis przygotowania:
Piekarnik nastawić na 225 stopniu C.
Ciasto rozwałkować na kawałki około 12 x 18 cm. Podzielić każdy kawałek na kwadraty 6 x 6 cm.
Wymieszać owoce z mąką ziemniaczaną i cukrem. Rozłożyć na kwadratach owoce lub dżem.
Zagiąć ciasto i dokładnie skleić jego rogi, aby podczas pieczenia nie rozlały się owoce.
Kopertki włożyć do papierowych foremek i ułożyć na blasze.
posmarować ubitym jajkiem i posypać rafinadą.
Piec około 8 - 10 minut, na środkowym poziomie w piekarniku dopóki ciastka nie uzyskają złotobrązowego koloru.
Wyłożyć na kratkę do ostygnięcia
1. Mąka ziemniaczana zabezpiecza, sprawia, że z owoców nie wycieka sok i dlatego im bardziej są owoce soczyste tym więcej należy użyć mąki.
2. Ciasteczka te, można zrobić na zapas, lub z wyprzedzeniem, wcześniej, gdyż nadają się one do zamrożenia. przed podaniem wystarczy je odgrzać w piekarniku w zamkniętej torebce plastikowej w temperaturze 50 - 75stopni C. Smakują wtedy jak świeże, nic nie tracą na wartości i smaku.
Przygotowanie ich nie jest pracochłonne bo wystarczy 20 minut na ich przygotowanie, a gotowe do jedzenia są za 30 minut. są też łatwe w wykonaniu.
A ciastka będą lepiej smakować, jeśli do ich wyrobu użyjemy własnoręcznie pozbieranych owoców.
Przepis został dodany przez:  termar
Przepis czytano już 3748 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin