przepisy kulinarne
  
Rejestracja | Zapomniałem hasła





Kotlet de volaille

Poziom: średni
Głosów: 21
Ocena: 4.05
Składniki:
800 g piersi kurczaka (1 pierś na osobę),
1 jajo,
1 łyżeczka świeżych i posiekanych ziół - majeranek oraz oregano i tymianek,
0.25 łyżeczki mieszanki tychże ziół suszonych,
1 ząbek czosnku,
1 łyżeczka soku z cytryny,
mąka do panierowania,
tarta bułka,
100 g masła,
olej,
sól,
biały pieprz.

Opis przygotowania:
Umytą i osuszoną połówkę piersi lekko zbić tłuczkiem, posolić i popieprzyć. Z masła, ziół suszonych i posiekanych świeżych ziół, soku z cytryny, soli, pieprzu i posiekanego czosnku zrobić masło ziołowe. Grudkę masła ziołowego ułożyć pośrodku płata piersi i zwinąć z rulonik. Obtoczyć w mące pszennej, roztrzepanym jajku i tartej bułce. Smażyć na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron, aż do zarumienienia. W wersji klasycznej nie dodaje się ani ziół ani czosnku, tylko masło z natką pietruszki.
Region:  Kuchnia francuska
Sposób przygotowania:  Smażone
Przepis czytano już 28098 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 1)






prawdziwy de volaille
Dodał/a ~mlecz57 dnia 2008-03-13 20:02:22

witam chciałbym tutaj zwrócić waszą uwagę na to co wypisujecie na temat tego kotleta jestem kucharzem z 36 letnim stażem i uczyli mnie bardzo starzy kucharze. do volaill powinien być zrobiony z piersi kurczaka wraz z kostką skrzydłową i od strony kostki powinien być grubszy- zwężając się ku dołowi. masło powinno być mocno schłodzone. piszę dlatego że mnie skręca i moich już może nie na tej ziemi mistrzów jak słyszą o de volaillu z jakimś idiotycznym nadzieniem a na dodatek podawanym z sosem i kluskami śląskimi jak w jednej z bielskich kuchni. z pozdrowieniami dla o mało co kucharzy. ps. książki kucharskie w łapy a nie palenie papierosów na zapleczu












Chcesz być informowany o wszelkich nowościach w serwisie? Wpisz swój adres e-mail:

Wpisz się
Rezygnacja


strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin