Kotlety ziemniaczane z wkładką |
|
Poziom: średni Czas: 50 min. Porcji: 4 Głosów: 2 Ocena: 5.00 Składniki: - 3/4 kg ziemniaków
- 3 łyżki tartej bułki
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka oleju sojowego
- sól
- pieprz
- trochę przyprawy myśliwskiej
- 4 plastry mortadeli (każdy 3mm grubości)
- do panierowania 1 jajo
- i jeszcze 3 - 4 łyżki tartej bułki
- do smażenia: 3 - 4 łyżki oliwy lub oleju
|
Opis przygotowania: Ugotować obrane ziemniaki, uważając by się nie rozgotowały. Odcedzić gdy miękkie, dobrze wytrząsnąć z pary...(ja wysuszam je..na maleńkim gazie, potrząsając garnkiem) i od razu przepuścić przez praskę lub maszynkę do mięsa. Do gorących jeszcze ziemniaków dodać mąkę i tartą bułkę, jajo, przyprawy, dobrze masę wyrobić. plastry mortadeli obrać z osłonek, obsypać mąką.
Ciasto ziemniaczane uformować w 8 krążków nieco większych niż plastry mortadeli. Na 4 wyłożyć plastry kiełbasy, przykryć pozostałymi czterema. Dobrze zlepić brzegi.
Tuz przed podaniem obtoczyć w jajku i tartej bułce, obsmażyć mocno rozgrzanym tłuszczu (oliwa, olej).
Podawać z pikantną surówką... |
|
Opis / Uwagi: Przepis pochodzi z: "Z Tobą w kuchni", ale ja go ciągle modyfikuję, np. wczoraj robiłam je z dwoma cienkimi plasterkami szyneczki z drobi, w środku kawałek pieczeni, a oprócz tego po 2 kawałeczki sera żółtego |
|
|
Przepis został dodany przez: termar |
Przepis czytano już 6365 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 5) |
napisz swój komentarz (wpisów: 1) |