|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Królewicz |
|
Poziom: średni Głosów: 1 Ocena: 5.00 Składniki: Ciasto:
- 0,5 kg mąki tortowej (przesiać przez sito)
- 10 dag cukru
- 3 łyżki miodu
- 20 dag masła roślinnego
- 1 jajko + 1 żółtko
- 1 łyżka sody
Biszkopt:
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki mąki
Masa:
- 3/4 litra mleka
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki kartoflanki
- 1 kostka masła roślinnego
- 20 dag cukru
- 1 cukier waniliowy
|
Opis przygotowania: 1. Ciasto: Wszystkie składniki w misce wymieszać (posiekać), podzielić na 2 części, upiec każdą oddzielnie. Wkładać obie masy do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 220 st.C ok 15 minut
2. Biszkopt: Ubić białka, dodawać żółtka,cały czas miksując.Dodać cukier, następnie mieszając (ostrożnie!!) łyżką dodać mąkę. Piec ok 15 min. w temperaturze ok. 220 st.C
3. Masa: Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę i kartoflankę rozprowadzić w pół szklance zimnego mleka i wlać to do gotującego się mleka. (czyli powstaje a`la budyń) Jak jeszcze będzie się gotować ten budyń (na małym ogniu), to dodawać małymi porcjami rozpuszczone masło roślinne- ciągle mieszając.
4. Na zimny placek miodowy, włożyć połowę budyniu (troszkę ostudzić), na to biszkopt i znowu drugą część masy budyniowej, a na to drugi placek miodowy. Na wierzch można zrobić polewę czekoladową. |
|
|
Przepis został dodany przez: mlynek | Przepis czytano już 4929 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|