przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Królik duszony po czesku

Poziom: średni
Głosów: 24
Ocena: 3.63
Składniki:
1 królik
100 g słoniny
1 cebula
3 łyżki masła
1 listek laurowy
kawałek skórki z cytryny
1 łyżeczka soli
po 6 ziarenek czarnego pieprzu i ziela angielskiego
1/2 łyżeczki tymianku
2 łyżki mąki
2 łyżki octu winnego z czerwonego wina
1łyżka cukru pudru

Opis przygotowania:
Królika umyć, osuszyć, podzielić na 8 porcji. Natrzeć namoczoną w occie ?ciereczką. Cebule obrać. Słoninę i cebulę pokroić w kostkę. W brytfannie wytopić słoninę, dodać łyżkę masła i przesmażyć cebulę. Dodać przyprawy, skórkę z cytryny i sól. Włożyć kawałki mięsa. Zalać ciepł? wod?. Dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 1 1/2-2 godz. Pozostałe masło stopić w rondelku, wsypać m?kę, wymieszać na gładką masę. Stopniowo dolewać tyle płynu z duszenia, aż powstanie gęsty sos. Dodać ocet i cukier. Mieszając gotować 5 min. Królika wyjąć z rondla, trzymać w cieple. Pozostały płyn z duszenia przecedzić do rondelka, zagotować. Porcje mięsa przełożyć na ogrzany półmisek, polać sosem.
Sposób przygotowania:  Duszone
Przepis czytano już 44815 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 4)






Królik
Dodał/a ~Jasmina dnia 2012-06-07 11:19:21

Nie jadłem, ale mi już smakuję.

Rewelacja
Dodał/a ~Wiola dnia 2011-03-05 11:03:15

Robilam to jakis czas temu i jest naprawde doskonale, dzis tez bedzie na obiad, polecam.

mniam
Dodał/a ~aga dnia 2010-09-27 21:57:59

polecam, pyszne

keólik jest dobry?bardzo dobry@!
Dodał/a ~leonk dnia 2008-11-02 13:29:04

to jeat to











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin