|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Królik po śląsku |
|
Poziom: średni Głosów: 10 Ocena: 2.80 Składniki: 1 królik,
70 dkg dużych ziemniaków,
2 duże cebule,
25 dkg świeżej słoniny,
5 dkg wędzonej słoniny,
sól,
pieprz naturalny,
mielony,
pieprz ziołowy,
tymianek,
kostka rosołowa.
|
Opis przygotowania: Królika umyć, oczyścić z błon, wyluzować z kości, dzieląc przedtem na części. Kawałki mięsa natrzeć przyprawami, złożyć w emaliowanej miseczce i pozostawić na ok. 5 h. Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w plastry. Włożyć do naczynia z wodą, aby nie czerniały. Słoninę świeżą pokroić w cienkie plastry, a cebulę w piórka. Rondel lub żaroodporne naczynie wyłożyć na dnie słoniną. Na słoninę nałożyć warstwę osączonych ziemniaków, cebuli i mięsa i tak na przemian, aby górną warstwę stanowiły ziemniaki. Wierzch posypać solą i zalać stopioną, wedzoną słoninką. Rondel wstawić do średnio nagrzanego piekarnika, przykrywając przedtem pokrywką. Piec 60 - 80 min. podlewając co jakiś czas rozpuszczoną w cepłej wodzie kostką rosołową. Podawać na gorąco w naczyniu, w którym potrawa się zapiekała. Te samą potrawę można sporządzić na ognisku w specjalnych, żeliwnych kociołkach. |
|
Region: Kuchnia polska | Sposób przygotowania: Pieczone | |
Przepis czytano już 30988 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 1) |
Super Dodał/a ~Aga dnia 2011-01-31 08:32:34
Naprawdę bardzo smaczna potrawa! Polecam wszystkim, którzy lubią tradycyjną kuchnię, a jednocześnie chcą czegoś nowego.
Aha - uwielbiam ten zestaw przypraw. Moi Rodzice również :)
Dzięki.
|
|
|
|