przepisy kulinarne
  
Rejestracja | Zapomniałem hasła





Krem czekoladowy z figami

Poziom: łatwy
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
- 4 tabliczki czekolady deserowej (40 dkg)
- 1.5 szkl. mleka
- 4 żółtka
- 8 świeżych fig
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 8 łyżek metaxy

Opis przygotowania:
Figi przekroić na pół, zalać metaxą i odstawić na 1 h. Następnie wyjąć figi, a metaxę wymieszać z żółtkami. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, po czym zestawić z ognia. Zagotować 1 szkl. mleka. Pozostałe mleko wymieszać z mąką ziemniaczaną i wIać do gotującego się mleka, ciągle mieszając. Budyń gotować 2 - 3 min., a następnie przełożyć do czekolady, wymieszać i wciąż mieszając, dodać metaxę z żółtkami. Figi rozłożyć do miseczek i zalać kremem. Deser wstawić na 1 h do lodówki. Przed podaniem posypać orzechami włoskimi.
Region:  Kuchnia grecka
Przepis czytano już 5175 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)
















Chcesz być informowany o wszelkich nowościach w serwisie? Wpisz swój adres e-mail:

Wpisz się
Rezygnacja


strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin