Kremówka |
|
Poziom: średni Głosów: 2 Ocena: 5.00 Składniki: - 2 opakowania ciasta francuskiego
Krem:
- 7 żółtek
- 1 l mleka
- 250 g mąki krupczatki
- 250 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 kostka masła
- śmietana kremówka 36%
|
Opis przygotowania: 1. Ciasto przyrządzić wg przepisu podanego na opakowaniu --> wyjąć z foli, rozwinąć i wyłożyć nim blachę. Blaszkę nie trzeba smarować tłuszczem, ponieważ same ciasto zawiera już dużą ilość masła. W cieśnie należy zrobić dziurki (widelcem) aby podczas pieczenia gorące powietrze nie spowodowało wybrzuszeń. Wyłożoną ciastem blachę włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 st C i piec 20-25min. Tak samo postąpić z drugim ciastem francuskim.
2. Sporządzić krem:
W misce utrzeć żółtka z cukrem i cukrem waniliowym. Kolejno przesiewać mąkę cały czas ucierając. Następnie cienkim strumieniem dolewać gorące mleko (ostrożnie aby krem nie zważył się). W garnku zagotować wodę i postawić miskę z kremem nad parę i mieszać aż zgęstnieje. Zdjąć i ostudzić. Masło utrzeć i po trosze dodawać powstały ostudzony krem ucierając na jednolita masę. --> Krem wyłożyć na 1 płat ciasta francuskiego.
3. Kremówkę ubić (jeśli ktoś woli słodszą odmianę można dodać trochę cukru pudru) --> wyłożyć na krem.
4. Przykryć drugim płatem ciasta francuskiego.
5. Włożyć do lodówki. |
|
|
Przepis został dodany przez: anka1988 |
Przepis czytano już 7453 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 1) |