| Kremówka | 
	|  | 
		| Składniki: Poziom:
  średniGłosów: 2Ocena: 5.00
- 2 opakowania ciasta francuskiego
 Krem:
 - 7 żółtek
 - 1 l mleka
 - 250 g mąki krupczatki
 - 250 g cukru
 - 1 cukier waniliowy
 - 1 kostka masła
 - śmietana kremówka 36%
 
 
 | 
	| Opis przygotowania: 1. Ciasto przyrządzić wg przepisu podanego na opakowaniu --> wyjąć z foli, rozwinąć i wyłożyć nim blachę. Blaszkę nie trzeba smarować tłuszczem, ponieważ same ciasto zawiera już dużą ilość masła. W cieśnie należy zrobić dziurki (widelcem) aby podczas pieczenia gorące powietrze nie spowodowało wybrzuszeń. Wyłożoną ciastem blachę włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 st C i piec 20-25min. Tak samo postąpić z drugim ciastem francuskim.
 2. Sporządzić krem:
 W misce utrzeć żółtka z cukrem i  cukrem waniliowym. Kolejno przesiewać mąkę cały czas ucierając. Następnie cienkim strumieniem dolewać gorące mleko (ostrożnie aby krem nie zważył się). W garnku zagotować wodę i postawić miskę z kremem nad parę i mieszać aż zgęstnieje. Zdjąć i ostudzić. Masło utrzeć i po trosze dodawać powstały ostudzony krem ucierając na jednolita masę. --> Krem wyłożyć na 1 płat ciasta francuskiego.
 3. Kremówkę ubić (jeśli ktoś woli słodszą odmianę można dodać trochę cukru pudru) --> wyłożyć na krem.
 4. Przykryć drugim płatem ciasta francuskiego.
 5. Włożyć do lodówki.
 | 
	|  | 
		|  | 
	| Przepis został dodany przez:  anka1988 | 
	| Przepis czytano już 8088 razy. | 
	|  | 
	|  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | 
	|  napisz swój komentarz (wpisów: 1) |