przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Kremówka


Poziom: średni
Głosów: 2
Ocena: 5.00
Składniki:
- 2 opakowania ciasta francuskiego
Krem:
- 7 żółtek
- 1 l mleka
- 250 g mąki krupczatki
- 250 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 kostka masła
- śmietana kremówka 36%

Opis przygotowania:
1. Ciasto przyrządzić wg przepisu podanego na opakowaniu --> wyjąć z foli, rozwinąć i wyłożyć nim blachę. Blaszkę nie trzeba smarować tłuszczem, ponieważ same ciasto zawiera już dużą ilość masła. W cieśnie należy zrobić dziurki (widelcem) aby podczas pieczenia gorące powietrze nie spowodowało wybrzuszeń. Wyłożoną ciastem blachę włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 st C i piec 20-25min. Tak samo postąpić z drugim ciastem francuskim.
2. Sporządzić krem:
W misce utrzeć żółtka z cukrem i cukrem waniliowym. Kolejno przesiewać mąkę cały czas ucierając. Następnie cienkim strumieniem dolewać gorące mleko (ostrożnie aby krem nie zważył się). W garnku zagotować wodę i postawić miskę z kremem nad parę i mieszać aż zgęstnieje. Zdjąć i ostudzić. Masło utrzeć i po trosze dodawać powstały ostudzony krem ucierając na jednolita masę. --> Krem wyłożyć na 1 płat ciasta francuskiego.
3. Kremówkę ubić (jeśli ktoś woli słodszą odmianę można dodać trochę cukru pudru) --> wyłożyć na krem.
4. Przykryć drugim płatem ciasta francuskiego.
5. Włożyć do lodówki.
Przepis został dodany przez:  anka1988
Przepis czytano już 7389 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 1)






kremówka
Dodał/a ~zadowolona dnia 2009-06-03 17:47:21

ciasto naprawdę wychodzi super!! polecam gorąco ten przepis sama wypróbowałam :)











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin