przepisy kulinarne
  
Rejestracja | Zapomniałem hasła





Krem makowy (z kuchni staropolskiej)


Poziom: średni
Czas: 50 min.
Porcji: 6
Głosów: 4
Ocena: 4.00
Składniki:
- szklanka śmietany kremowej
- 2 żółtka
- 4 łyżki cukru pudru
- cukier waniliowy
- szklanka maku, przygotowanego jak na makowiec (sparzony, ugotowany, zmielony przez maszynkę, bez jakichkolwiek dodatków)
- 2 płaskie łyżeczki żelatyny
- 2 szklanki posiekanych bakalii
- cała, utarta, gorzka lub deserowa czekolada
- miniaturowe, kruche ciasteczka

Opis przygotowania:
Żółtka z cukrem pudrem ucieramy na kogel-mogel. Śmietanę z dodatkiem cukru waniliowego ubijamy na puszystą pianę, dodając, pod koniec ubijania, rozpuszczoną w minimalnej ilości wrzątku żelatynę, utarte żółtka i mak. Całość delikatnie, ale dokładnie mieszamy i rozkładamy do szklanych pucharków. Porcje kremu ustawiamy w chłodnym miejscu (najlepiej w lodówce) nawet na kilka godzin. Przed podaniem każdą porcję posypujemy bardzo obficie bakaliami i utartą czekoladą i przybieramy miniaturowymi, kruchymi ciasteczkami.
Opis / Uwagi:
wysokokaloryczne, średnio-drogie KUCHNIA POLSKA, Ewa Aszkiewicz, wyd.Publicat, fot.Mirosław Baryga
Region:  Kuchnia polska
Przepis czytano już 8296 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)
















Chcesz być informowany o wszelkich nowościach w serwisie? Wpisz swój adres e-mail:

Wpisz się
Rezygnacja


strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin