przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Krem pietruszkowo-selerowy

Poziom: łatwy
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
- 150 g marchwi
- 150 g pietruszki
- 150 g selera
- 1 szalotka
- 1 łyżka masła
- 250 ml mleka
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- pieprz kajeński
- 125 ml śmietany kremówki
- 1/2 pęczka natki pietruszki

Opis przygotowania:
Marchew, pietruszkę i seler oczyścić, opłukać, osączyć i pokroić w małą kostkę. Szalotkę oczyścić i posiekać. W dużym garnku roztopić masło i poddusić w nim przygotowane warzywa. Wlać mleko i 0,5 litra wody. Całość doprawić solą, pieprzem, pieprzem kajeńskim i tymiankiem.
Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem około 20 minut.
Zupę zmiksować. Śmietanę ubić, dodać do przestudzonej zupy i delikatnie wymieszać. Natkę pietruszki opłukać, osączyć i posiekać.
Zupę podgrzać, wlać do talerzy lub kamionkowych miseczek. Każdą porcję posypać pietruszką.
Podawać z bagietką.
Sposób przygotowania:  Gotowane
Przepis czytano już 5377 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin