|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Krem pietruszkowo-selerowy |
|
Poziom: łatwy Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 150 g marchwi
- 150 g pietruszki
- 150 g selera
- 1 szalotka
- 1 łyżka masła
- 250 ml mleka
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- pieprz kajeński
- 125 ml śmietany kremówki
- 1/2 pęczka natki pietruszki
|
Opis przygotowania: Marchew, pietruszkę i seler oczyścić, opłukać, osączyć i pokroić w małą kostkę. Szalotkę oczyścić i posiekać. W dużym garnku roztopić masło i poddusić w nim przygotowane warzywa. Wlać mleko i 0,5 litra wody. Całość doprawić solą, pieprzem, pieprzem kajeńskim i tymiankiem.
Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem około 20 minut.
Zupę zmiksować. Śmietanę ubić, dodać do przestudzonej zupy i delikatnie wymieszać. Natkę pietruszki opłukać, osączyć i posiekać.
Zupę podgrzać, wlać do talerzy lub kamionkowych miseczek. Każdą porcję posypać pietruszką.
Podawać z bagietką. |
|
Sposób przygotowania: Gotowane | |
Przepis czytano już 5377 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|