|  | 
 
 
 | 
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	| Krem z kalafiora |  |  |  | Składniki:Poziom: średni Głosów: 1Ocena: 1.00
- 50 dkg mrożonych kalafiorów
 - 2 l rosołu z wołowiny
 - 2 duże ziemniaki
 - 2 łyżki masła
 - 1 średnia cebula
 - 0.5 cytryny
 - 0.5 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
 - 3 łyżki utartego ementalera
 - 1 szklanka śmietany
 - posiekana natka pietruszki
 - 0.5 łyżeczki cukru
 - 1 łyżka pikantnego ketchupu
 - sól, pieprz
 
 
 |  | Opis przygotowania: Włóż zamrożone kalafiory do garnka, zalej szklanką wody. Wrzuć obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, wsyp szczyptę soli i cukier. Dodaj łyżkę masła i gotuj na małym ogniu, aż kalafior zmięknie. Posiekaj drobno cebulę, podsmaż na złoto na łyżce masła. Przetrzyj przez sitko miękki kalafior, ziemniaki i cebulę. Odlej filiżankę zimnego rosołu, resztę wlej do garnka i ubij trzepaczką z przetartymi warzywami. Postaw na ogniu, przypraw gałką muszkatołową, sokiem cytrynowym, pieprzem. Gotuj na małym ogniu przez 15 min. Ubij śmietanę z zimnym rosołem i ketchupem. Wlej do zupy. Wsyp jeszcze utarty ser, wymieszaj i podgrzej. Posyp zupę natką pietruszki i podaj z groszkiem ptysiowym (gotowy kup w cukierni) lub z diablotkami. Te cienkie placuszki można upiec z mrożonego ciasta francuskiego, które kroi się w paseczki, posypuje gruboziarnistą solą (kminkiem, papryką) i piecze na blasze wyłożonej mokrym pergaminem w temp. 220 ştopni C.
 |  |  |  | Region:  Kuchnia polska |  |  |  | Przepis czytano już 7736 razy. |  |  |  |  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |  |  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |  
 
 
 
 
 
 | 
 
 
 
 
 
 
 
 
 |  |