przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Krem z kalafiora

Poziom: średni
Głosów: 1
Ocena: 1.00
Składniki:
- 50 dkg mrożonych kalafiorów
- 2 l rosołu z wołowiny
- 2 duże ziemniaki
- 2 łyżki masła
- 1 średnia cebula
- 0.5 cytryny
- 0.5 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
- 3 łyżki utartego ementalera
- 1 szklanka śmietany
- posiekana natka pietruszki
- 0.5 łyżeczki cukru
- 1 łyżka pikantnego ketchupu
- sól, pieprz

Opis przygotowania:
Włóż zamrożone kalafiory do garnka, zalej szklanką wody. Wrzuć obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, wsyp szczyptę soli i cukier. Dodaj łyżkę masła i gotuj na małym ogniu, aż kalafior zmięknie. Posiekaj drobno cebulę, podsmaż na złoto na łyżce masła. Przetrzyj przez sitko miękki kalafior, ziemniaki i cebulę. Odlej filiżankę zimnego rosołu, resztę wlej do garnka i ubij trzepaczką z przetartymi warzywami. Postaw na ogniu, przypraw gałką muszkatołową, sokiem cytrynowym, pieprzem. Gotuj na małym ogniu przez 15 min. Ubij śmietanę z zimnym rosołem i ketchupem. Wlej do zupy. Wsyp jeszcze utarty ser, wymieszaj i podgrzej. Posyp zupę natką pietruszki i podaj z groszkiem ptysiowym (gotowy kup w cukierni) lub z diablotkami. Te cienkie placuszki można upiec z mrożonego ciasta francuskiego, które kroi się w paseczki, posypuje gruboziarnistą solą (kminkiem, papryką) i piecze na blasze wyłożonej mokrym pergaminem w temp. 220 ştopni C.
Region:  Kuchnia polska
Przepis czytano już 6677 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin