| Krem z zielonego groszku z kurczakiem | 
	|  | 
		| Składniki: Poziom:
  łatwyCzas:  50 min.Porcji:  5Głosów: 15Ocena: 4.73
1kg zielonego groszku (moze byc mrożony)
 2 kostki rosołowe drobiowe
 1 marchewka
 3 ząbki czosnku
 liść laurowy
 2 ziela angielskie
 sól i pieprz młotkowany
 śmietana 22% / 30%
 Mąka pszenna
 Oliwa z oliwek
 małe kawałki piersi kurczaka
 
 
 | 
	| Opis przygotowania: Groszek wsypujemy do garnka, niezależnie od tego czy jest świeży czy mrożony. Marchewkę obieramy i kroimy w krążki, czosnek obieramy i przecinamy wzdłuż, wrzucamy do garnka razem z marchewką, zielem angielskim i liściem laurowym. Zalewamy ok litrem zimnej wody. Przykrywamy i zaczynamy gotować na dużym ogniu, gdy zacznie wrzeć dodajemy pół łyżeczki pieprzu młotkowanego, 2 kostki rosołowe i szczyptę soli. Zmniejszamy ogień do połowy, nie odkrywamy pokrywki, gotujemy jeszcze 15 minut i próbujemy czy groszek nie zdominował smaku wszystkich pozostałych składników, jeśli tak, to dodajemy jeszcze jedną kostkę rosołową i gotujemy na wolnym ogniu jeszcze 10 minut. Kiedy marchewka będzie już miękka wyławiamy liść laurowy i ziele angielskie i zdejmujemy z ognia, blenderujemy na gładki krem, dodajemy śmietanę i mieszamy lub znów blenderujemy ruchem okrężnym. Stawiamy na małym ogniu i staramy się nasz krem zagotować, gdy zacznie bulgotać zdejmujemy go z palnika i dodajmy zawiesinę z mąki pszennej nieustannie mieszając, po otrzymaniu wymaganej konsystencji stawiamy na gazie i zagotowujemy już ostatni raz.
 Skrawki kurczaka smażymy z pieprzem i solą na niewielkiej ilości oliwy i układamy na środku talerza jako dodatek i dekorację. Krem możemy podać też z groszkiem ptysiowym lub grzankami czosnkowymi.
 | 
	|  | 
	| Opis / Uwagi: Oczywiście jak zwykle w moich przepisach podaje opcje z kostkami rosołowymi, ale jeśli macie świeży wywar warzywny lub warzywno drobiowy to jak najbardziej użyjcie go zamiast kostek.
 | 
		|  | 
| Sposób przygotowania:  Gotowane | 
	|  | 
	| Przepis został dodany przez:  majki | 
	| Przepis czytano już 8226 razy. | 
	|  | 
	|  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | 
	|  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |