przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Kremowy sos czosnkowy

Poziom: łatwy
Czas: 30 min.
Głosów: 3
Ocena: 3.00
Składniki:
- 10 ząbków czosnku
- 2 kromki chleba tostowego
- 3/4 szklanki mleka
- 2 gałązki zielonej pietruszki
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz

Opis przygotowania:
1) W garnuszku gotujemy wodę i wrzucamy do niej na 3 min. obrane ząbki czosnku. Z chleba tostowego wybieramy miękisz.
2) Mleko podgrzewamy na ogniu. Wrzucamy do niego rozgnieciony czosnek, miękisz chleba i zieloną pietruszkę. Gotujemy na wolnym ogniu mieszając ok. 15 min. Podczas gotowania dodajemy gałkę muszkatołową, sól i pieprz do smaku.
3) Gotujemy i rozcieramy zawartość sosu drewnianą łyżką, aż stanie się w miarę gładki. Sprawdzamy smak.
Opis / Uwagi:
Sos podajemy na ciepło do wszelkiego rodzaju mięs pieczonych i duszonych. Może być użyty na zimno do pieczonego mięsa, podanego jako wędlina.
Przepis czytano już 6858 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin