Kremowy sos czosnkowy | 
	 | 
		Poziom: łatwy Czas: 30 min. Głosów: 3 Ocena: 3.00  Składniki: - 10 ząbków czosnku 
- 2 kromki chleba tostowego 
- 3/4 szklanki mleka 
- 2 gałązki zielonej pietruszki 
- gałka muszkatołowa 
- sól, pieprz
 
  | 
	Opis przygotowania: 1) W garnuszku gotujemy wodę i wrzucamy do niej na 3 min. obrane ząbki czosnku. Z chleba tostowego wybieramy miękisz. 
2) Mleko podgrzewamy na ogniu. Wrzucamy do niego rozgnieciony czosnek, miękisz chleba i zieloną pietruszkę. Gotujemy na wolnym ogniu mieszając ok. 15 min. Podczas gotowania dodajemy gałkę muszkatołową, sól i pieprz do smaku. 
3) Gotujemy i rozcieramy zawartość sosu drewnianą łyżką, aż stanie się w miarę gładki. Sprawdzamy smak. | 
	 | 
	Opis / Uwagi: Sos podajemy na ciepło do wszelkiego rodzaju mięs pieczonych i duszonych. Może być użyty na zimno do pieczonego mięsa, podanego jako wędlina. | 
		 | 
	 | 
		| Przepis czytano już 7902 razy. | 
	 | 
	  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | 
	  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |