przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Krewetki po chorwacku - Bomba!!!


Poziom: b. łatwy
Czas: 20 min.
Porcji: 2-4
Głosów: 2
Ocena: 5.00
Składniki:
świeże krewetki-0,5 kg
- przecier pomidorowy - kartonik-500g
- bułka tarta
- olej
- masło
- czosnek
- sól
- pieprz
- świeża natka pietruszki

Opis przygotowania:
Krewetki płuczemy krótko pod bieżąca wodą, odrywamy główki, pozostawiamy w pancerzykach (niektórzy smakosze tak jak ja, nie odrywają, w nich cały smak bryzy morskiej nadając daniu charakter kuchni bałkańskiej). Na rozgrzany olej wrzuć zmiażdżony czosnek, jakieś 5 dużych ząbków, a po krótkiej chwili zapraszamy do garnka krewetki. Podsmażamy 5min, a następnie wlewamy przecier pomidorowy. Po 12 min wrzuć nieco bułki tartej - 2 duże łyżki, pieprz i sól do smaku, dużą łyżkę masła. Zamieszaj, spróbuj czy pychotka a na koniec pokrojoną natkę!
Teraz danie serwuj, w parze świetnie współgra świeża bagietka, natarta świeżym czosnkiem, pokropiona oliwą z oliwek. Osobiście uwielbiam z ryżem.
Danie pychotka dla lubiących owoce morza i amatorów kuchni bałkańskiej!
Polecam i smacznego!!!
Opis / Uwagi:
Krewetki podsmażaj krótko by nie były zbyt gumowate! Do dania można dodać wina, czerwone, wytrawne, nie za dużo by nie zdominować smaku krewetek! To proste danie, łatwe w przygotowaniu, nie da się go popsuć!!!
Region:  Pozostałe
Sposób przygotowania:  Duszone
Przepis został dodany przez:  jaceksz
Przepis czytano już 4061 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 2)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Dodał/a jaceksz

Dodał/a jaceksz
















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin