przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Królik duszony z morelami i suszonymi śliwkami

Poziom: średni
Głosów: 18
Ocena: 3.90
Składniki:
1 kg króliczego mięsa - udziec, comber,
4-5 moreli,
garść suszonych śliwek bez pestek,
2 szklanki czerwonego, wytrawnego wina,
25 dag cebuli,
pojemnik słodkiej śmietany 18-proc.
3 łyżki oliwy lub sklarowanego masła,
liść laurowy,
tymianek,
sól, pieprz,

Opis przygotowania:
Śliwki wypłukać, osączyć i godzinę moczyć w winie. Pod koniec moczenia dodać umyte morele (bez pestek), pokroić na połówki. Mięso umyć, osuszyć, pokroić na kawałki, oprószyć tymiankiem, pieprzem, solą, obsmażyć na oliwie lub sklarowanym maśle. Cebulę obrać, pokroić na ćwiartki, dodać do mięsa. Włożyć liść laurowy, wlać pół szklanki wody i dusić przez 35 minut. W połowie duszenia dodać śliwki z winem (morele odłożyć). Gdy mięso będzie miękkie, włożyć morele i chwilkę razem dusić. Następnie wlać śmietanę, wymieszać, przyprawić sos do smaku. Wyłożyć potrawę na ogrzany półmisek. Podawać z ryżem lub makaronem.
Sposób przygotowania:  Duszone
Przepis czytano już 20097 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin