przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Królik po śląsku

Poziom: średni
Głosów: 10
Ocena: 2.80
Składniki:
1 królik,
70 dkg dużych ziemniaków,
2 duże cebule,
25 dkg świeżej słoniny,
5 dkg wędzonej słoniny,
sól,
pieprz naturalny,
mielony,
pieprz ziołowy,
tymianek,
kostka rosołowa.

Opis przygotowania:
Królika umyć, oczyścić z błon, wyluzować z kości, dzieląc przedtem na części. Kawałki mięsa natrzeć przyprawami, złożyć w emaliowanej miseczce i pozostawić na ok. 5 h. Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w plastry. Włożyć do naczynia z wodą, aby nie czerniały. Słoninę świeżą pokroić w cienkie plastry, a cebulę w piórka. Rondel lub żaroodporne naczynie wyłożyć na dnie słoniną. Na słoninę nałożyć warstwę osączonych ziemniaków, cebuli i mięsa i tak na przemian, aby górną warstwę stanowiły ziemniaki. Wierzch posypać solą i zalać stopioną, wedzoną słoninką. Rondel wstawić do średnio nagrzanego piekarnika, przykrywając przedtem pokrywką. Piec 60 - 80 min. podlewając co jakiś czas rozpuszczoną w cepłej wodzie kostką rosołową. Podawać na gorąco w naczyniu, w którym potrawa się zapiekała. Te samą potrawę można sporządzić na ognisku w specjalnych, żeliwnych kociołkach.
Region:  Kuchnia polska
Sposób przygotowania:  Pieczone
Przepis czytano już 30649 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 1)






Super
Dodał/a ~Aga dnia 2011-01-31 08:32:34

Naprawdę bardzo smaczna potrawa! Polecam wszystkim, którzy lubią tradycyjną kuchnię, a jednocześnie chcą czegoś nowego. Aha - uwielbiam ten zestaw przypraw. Moi Rodzice również :) Dzięki.











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin