przepisy kulinarne
  
Rejestracja | Zapomniałem hasła





Królik w śmietanie

Poziom: średni
Czas: 40 min.
Porcji: 6
Głosów: 29
Ocena: 3.57
Składniki:
- comber i uda (zwane szyneczkami!)
- 5 dag świeżej, zmrożonej słoniny
- sól
- 2 szklanki gęstej śmietany lub pół na pół - śmietana i jogurt
- sok z cytryny
- płaska łyżka mąki
- łyżka posiekanej natki pietruszki (może być mrożona)
- zielona papryka
- oliwa
- łyżka smalcu

Opis przygotowania:
Z mięsa usuwamy błony i żyłki, wycieramy ściereczką skropioną octem, nacieramy solą, szpikujemy niewielkimi kawałkami słoniny, oprószonymi popryką, odstawiamy na 10 min w chłodne miejsce.
Spód brytfanny polewamy oliwą, boki lekko smarujemy częścią smalcu, układamy comber i przepołowione uda. Pozostałym smalcem smarujemy wierzch mięsa, wstawiamy na godzinę do nagrzanego do temp.180 stopni piekarnika. W czasie pieczenia mięso polewamy łyżką wody i wytworzonym sosem. Gdy królik będzie prawie miękki, zalewamy śmietaną roztrzepaną bardzo dokładnie z mąką, dusimy pod przykryciem przez 5 min. Sos doprawiamy sokiem z cytryny i , gdy trzeba, szczyptą soli i białego pieprzu. Po wyłożeniu na półmisek oprószamy zieleniną
Opis / Uwagi:
oprócz czasu na pieczenie mięsa
Region:  Kuchnia polska
Sposób przygotowania:  Pieczone
Źródło:  KUCHNIA POLSKA Ewa Aszkiewicz
Przepis czytano już 61022 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)


















Chcesz być informowany o wszelkich nowościach w serwisie? Wpisz swój adres e-mail:

Wpisz się
Rezygnacja


strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin