|  | 
 
 
 | 
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	| Kruche babeczki z kremem budyniowym |  |  |  | Składniki: Poziom:
  średniPorcji:  26 babeczekGłosów: 1Ocena: 5.00
Składniki (na 26 babeczek):
 
 Ciasto:
 30 dkg mąki pszennej
 20 dkg margaryny lub masla
 10 dkg cukru pudru
 3 surowe żółtka
 
 Krem:
 0,5 l mleka
 2 dkg mąki ziemniaczanej
 2 jajka
 2 żółtka
 15 dkg cukru pudru
 cukier waniliowy
 ewentualnie kilka kropel aromatu waniliowego
 
 
 |  | Opis przygotowania: Mąkę posiekać z margaryną, dodać żółtka i cukier i zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i schować do lodówki.
 Przygotować krem.
 Żółtka i jajka utrzeć z cukrem, mąką ziemniaczaną i wanilią, wlać je do gotującego się mleka i pogotować 2 min cały czas mieszając, aż krem zgęstnieje.
 Następnie przygotować foremki: umyć, osuszyć  i wysmarować margaryną.
 Ciasto rozwałkować, podsypując mąka, na grubość ok 0,5 cm.
 Wycinać większe kółka o średnicy troszkę większej niż średnica foremek oraz mniejsze kółka o średnicy foremek.
 Wylepić foremki większym kółkiem, nadmiar ściąć tępą stroną noża, włożyć 2 łyżeczki kremu i przykryć mniejszym kółkiem, dociskając brzegi.
 Piec w 160 stopniach ok 20 min.
 W trakcie pieczenia babeczki mogą się otworzyć, ale po ostygnięciu ciasto troszkę opadnie.
 Przed podaniem odwrócić i posypać cukrem pudrem.
 |  |  |  | Sposób przygotowania:  Pieczone |  |  |  | Przepis został dodany przez:  aska1 |  | Przepis czytano już 5232 razy. |  |  |  |  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |  |  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |  
 
 
 
 
 
 | 
 
 
 
 
 
 
 
 
 |  |