|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Kruche babeczki z kremem budyniowym |
|
Poziom: średni Porcji: 26 babeczek Głosów: 1 Ocena: 5.00 Składniki: Składniki (na 26 babeczek):
Ciasto:
30 dkg mąki pszennej
20 dkg margaryny lub masla
10 dkg cukru pudru
3 surowe żółtka
Krem:
0,5 l mleka
2 dkg mąki ziemniaczanej
2 jajka
2 żółtka
15 dkg cukru pudru
cukier waniliowy
ewentualnie kilka kropel aromatu waniliowego
|
Opis przygotowania: Mąkę posiekać z margaryną, dodać żółtka i cukier i zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i schować do lodówki.
Przygotować krem.
Żółtka i jajka utrzeć z cukrem, mąką ziemniaczaną i wanilią, wlać je do gotującego się mleka i pogotować 2 min cały czas mieszając, aż krem zgęstnieje.
Następnie przygotować foremki: umyć, osuszyć i wysmarować margaryną.
Ciasto rozwałkować, podsypując mąka, na grubość ok 0,5 cm.
Wycinać większe kółka o średnicy troszkę większej niż średnica foremek oraz mniejsze kółka o średnicy foremek.
Wylepić foremki większym kółkiem, nadmiar ściąć tępą stroną noża, włożyć 2 łyżeczki kremu i przykryć mniejszym kółkiem, dociskając brzegi.
Piec w 160 stopniach ok 20 min.
W trakcie pieczenia babeczki mogą się otworzyć, ale po ostygnięciu ciasto troszkę opadnie.
Przed podaniem odwrócić i posypać cukrem pudrem. |
|
Sposób przygotowania: Pieczone | |
Przepis został dodany przez: aska1 | Przepis czytano już 4535 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|