przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Kugel

Poziom: średni
Głosów: 13
Ocena: 3.69
Składniki:
- 1.5 kg ziemniaków
- 30 dkg cebuli
- 2 dkg mąki pszennej
- 1 jajo
- 15 dkg boczku wędzonego
- 10 dkg smalcu
- 1 szklanka śmietany
- 10 dkg masła
- sól
- pieprz naturalny i ziołowy
- szczypta majeranku

Opis przygotowania:
Ziemniaki umyć, obrać, zetrzeć na tarce ziemniaczanej. Cebule obrać pokroić w drobną kostkę i usmażyć na smalcu na złoty kolor. Cebulę wymieszać z masą ziemniaczaną, surowym jajem i przyprawami oraz mąką. Boczek wędzony pokroić w cienkie plasterki, ułożyć na dnie szerokiego rondla i lekko podsmażyć, aby częściowo wytopił się z niego tłuszcz. Na boczek nałożyć masę ziemniaczaną, wierzch masy wyrównać i nałożyć na górę małe kawałki masła. Rondelek przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika na ok. 45 - 60 min. Kugiel będzie dobry, jeśli będzie na wierzchu zrumieniony. Podawać na gorąco, krojąc w duże kawałki i polewając kwaśną śmietaną.
Region:  Kuchnia żydowska
Sposób przygotowania:  Zapiekane
Przepis czytano już 20356 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 7)






Kiszka
Dodał/a ~Hrabianka dnia 2010-10-22 10:26:34

W kochni zydowskiej nie miesza sie mleka i miesa.

heee
Dodał/a ~kucharz1 dnia 2010-09-22 22:19:09

Zgadzam się z sekundant i anka maja racje mam wprawe w kuchni żydowskiej dwa lata w niej robiłem

Kuchnia żydowska ;-)))
Dodał/a ~sekundant dnia 2010-06-10 22:36:32

Koło Żyda to to nawet nie leżało. Boczek (ze świni) w kuchni żydowskiej???? Mięso z mlekiem (śmietaną) w jednej potrawie??? A koszerność? Chcecie, to podam wam przepis na schabowe po żydowsku :-)))

koszerny niekoszerny
Dodał/a ~kaczynska` dnia 2008-05-14 11:33:47

bardzo dobry trzeba odpowiednio doprawic ... jak sie nie umie gotowac to nie wychodzi... mi wychodzi przepyszny wszyscy uwielbiają ;) dodaje jeszcze usmazoną kiełbaske do masy

male zastrzezenie
Dodał/a ~anka dnia 2008-05-07 14:46:05

W kuchni zydowskiej boczek nei wystepuje... bo jest niekoszerny. Wiec mala wpadka. :)) Nie mowiac, ze mieso i smietana nie ida w parze w kuchni zydowskiej... A zatem jeszcze wieksza wpadka... :) Kugel bedzie zydowskim , ale bez boczku i zadnego innego miesa

placek
Dodał/a ~myszymory dnia 2007-12-22 21:12:09

Zrobiłam z ciekawości. W smaku to placek ziemniaczany smażony na patelni. Równie tłusty i ciężkostrawny. nie polecam...

placek ziemniaczany
Dodał/a ~myszymoy dnia 2007-12-22 21:10:49

Zrobiłam z ciekawości. W smaku to placek ziemniaczany smażony na patelni. Równie tłusty i ciężkostrawny. nie polecam...











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin