przepisy kulinarne
  
Zapomniaem hasa





Kulki mięsne

Poziom: redni
Gosw: 6
Ocena: 4.33
Skadniki:
250 g zmielonej wieprzowiny,
2 pszenne śniadaniowe bułki,
1 jajo,
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozprowadzonej 2 łyżkami wody,
1.5 łyżki sosu sojowego,
0.5 łyżeczki soli,
1 łyżka bardzo drobno posiekanej cebuli dymki,
2 posiekane plasterki imbiru,
szczypta przyprawy "pięć smaków",
olej do głębokiego smażenia.

Opis przygotowania:
Z bułek odkroić skórkę, następnie namoczyć je, starannie odcisnąć wodę. Mięso włożyć do miski, wbić jajo, dodać mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną wodą, sos sojowy, sól, cebulę, imbir, "pięć smaków", mieszać w jedną stronę, aż powstanie jednolita lepka masa. Włożyć odciśniętą bułkę, dokładnie wymieszać. Olej wlać do płaskiego, szerokiego garnka, rozgrzać na średnim ogniu, sprawdzić temperaturę. Uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, kłaść w gorący olej, smażyć na ciemnozłoty kolor, wybrać łyżką cedzakową, osączyć. Podawać jako przekąskę na gorąco lub ciepło z sosami (słodki sos chili, sambal oelek, keczup itp.).
Region:  Kuchnia chiska
Sposb przygotowania:  Smaone
Przepis czytano ju 11792 razy.
 dodaj swoje zdjcie tej potrawy (zdj: 0)
 napisz swj komentarz (wpisw: 1)






gumowe pieczki
Doda/a ~imie dnia 2011-02-19 13:45:49

ta ziemniaczana mka zrobi te kulki jak z gumy, dobre do pink ponga, tylko te sosy, sambal? przecie to przyprawa nie uywa sie tego bezporednio, a moe maggi? a moe Chiczycy jedz mniej paskudnie? wymylacze polskiej chiszczyzny,













strona gwna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin