przepisy kulinarne
  
Rejestracja | Zapomniałem hasła





Kulki mięsne

Poziom: średni
Głosów: 6
Ocena: 4.33
Składniki:
250 g zmielonej wieprzowiny,
2 pszenne śniadaniowe bułki,
1 jajo,
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozprowadzonej 2 łyżkami wody,
1.5 łyżki sosu sojowego,
0.5 łyżeczki soli,
1 łyżka bardzo drobno posiekanej cebuli dymki,
2 posiekane plasterki imbiru,
szczypta przyprawy "pięć smaków",
olej do głębokiego smażenia.

Opis przygotowania:
Z bułek odkroić skórkę, następnie namoczyć je, starannie odcisnąć wodę. Mięso włożyć do miski, wbić jajo, dodać mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną wodą, sos sojowy, sól, cebulę, imbir, "pięć smaków", mieszać w jedną stronę, aż powstanie jednolita lepka masa. Włożyć odciśniętą bułkę, dokładnie wymieszać. Olej wlać do płaskiego, szerokiego garnka, rozgrzać na średnim ogniu, sprawdzić temperaturę. Uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, kłaść w gorący olej, smażyć na ciemnozłoty kolor, wybrać łyżką cedzakową, osączyć. Podawać jako przekąskę na gorąco lub ciepło z sosami (słodki sos chili, sambal oelek, keczup itp.).
Region:  Kuchnia chińska
Sposób przygotowania:  Smażone
Przepis czytano już 11548 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 1)






gumowe piłeczki
Dodał/a ~imie dnia 2011-02-19 13:45:49

ta ziemniaczana mąka zrobi te kulki jak z gumy, dobre do pink ponga, tylko te sosy, sambal? przecież to przyprawa nie używa sie tego bezpośrednio, a może maggi? a może Chińczycy jedzą mniej paskudnie? wymyślacze polskiej chińszczyzny,












Chcesz być informowany o wszelkich nowościach w serwisie? Wpisz swój adres e-mail:

Wpisz się
Rezygnacja


strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin