przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Kulki wątrobiane

Poziom: łatwy
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
- 50 dag wątróbek drobiowych
- 4 cebule
- 2,5 łyżki masła
- 3 jajka
- pieprz
- sól
- pęczek szczypiorku

Opis przygotowania:
Dwa jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek.
Cebule obrać, posiekać, zeszklić na maśle, zdjąć z patelni.
Na tym samym tłuszczu lekko podsmażyć wątróbki, aby w środku pozostały niedopieczone.
Zemleć cebule, jaka na twardo i przestudzoną wątróbkę.
Dodać surowe jajko, dokładnie wymieszać, ponownie podsmażyć. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Z przestudzonej masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą dokładnie obtoczyć w posiekanym szczypiorku.
Gotowe układać na półmisku i podawać z ryżem lub ziemniakami z dodatkiem surówki z kwaszonej kapusty z jabłkiem i marchewką, przyrządzoną na ostro.
Opis / Uwagi:
Aby wątróbka drobiowa była soczysta i nie stwardniała podczas smażenia, należy ją solić dopiero po zdjęciu z ognia. Żeby nie płakać przy krojeniu cebuli należy używać wilgotnej deski i wilgotnego noża. Przepis z kalendarza ściennego
Przepis został dodany przez:  termar
Przepis czytano już 4266 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin