|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Kulki wątrobiane |
|
Poziom: łatwy Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 50 dag wątróbek drobiowych
- 4 cebule
- 2,5 łyżki masła
- 3 jajka
- pieprz
- sól
- pęczek szczypiorku
|
Opis przygotowania: Dwa jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek.
Cebule obrać, posiekać, zeszklić na maśle, zdjąć z patelni.
Na tym samym tłuszczu lekko podsmażyć wątróbki, aby w środku pozostały niedopieczone.
Zemleć cebule, jaka na twardo i przestudzoną wątróbkę.
Dodać surowe jajko, dokładnie wymieszać, ponownie podsmażyć. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Z przestudzonej masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą dokładnie obtoczyć w posiekanym szczypiorku.
Gotowe układać na półmisku i podawać z ryżem lub ziemniakami z dodatkiem surówki z kwaszonej kapusty z jabłkiem i marchewką, przyrządzoną na ostro. |
|
Opis / Uwagi: Aby wątróbka drobiowa była soczysta i nie stwardniała podczas smażenia, należy ją solić dopiero po zdjęciu z ognia.
Żeby nie płakać przy krojeniu cebuli należy używać wilgotnej deski i wilgotnego noża.
Przepis z kalendarza ściennego |
| |
Przepis został dodany przez: termar | Przepis czytano już 4518 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|