przepisy kulinarne
  
Rejestracja | Zapomniałem hasła





Kulki z pasty serowej


Poziom: średni
Czas: 15 min.
Porcji: wiele
Głosów: 7
Ocena: 4.43
Składniki:
- ser żółty 15 dag
- masło 1 łyżeczka
- majonez 1 łyżeczka
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
- ziarno sezamu

Opis przygotowania:
Z: sera, masła, majonezu, soli i pieprzu mieszając robimy pastę.
Z past tej łyżeczką oddzielamy łyżeczką niewielkie porcje i w dłoniach formujemy kulki serowe - które obtaczamy w drobno posiekanej zielonej pietruszce, lub mielonej papryce, lub mielonym chlebie razowym. kulki te stanowią smaczną potrawę i ozdobę stołu.
Opis / Uwagi:
Podobne kulki można sporządzać również z pasty twarogowej zrobionej z mniejszą ilością mleka i śmietany, tak, by kulki dały się dobrze formować. Obtaczać je można w posiekanej zieleninie (szczypiorek, natka pietruszki, koperek), w posiekanych lub utartych na tarce rzodkiewkach, w mielonej papryce lub mielonym suchym chlebie razowym.
Sposób przygotowania:  Na zimno
Przepis został dodany przez:  termar
Przepis czytano już 6538 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 1)






zadowolona
Dodał/a syladance dnia 2011-01-27 12:01:13

ja zamiast majonezy daje gęsty jogurt naturalny, ale ta pasta była dla mnie też inspiracją do zrobienia kulek z masła i obtaczałam je w zieleninie wymieszanej z czosnkiem granulowanym. oczywiście kulki przed podaniem 2 godziny chłodziłam w lodówce. Goście byli zachwyceni....












Chcesz być informowany o wszelkich nowościach w serwisie? Wpisz swój adres e-mail:

Wpisz się
Rezygnacja


strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin