przepisy kulinarne
  
Zapomniaem hasa





KURCZAK CHOP SUEY (słodkokwaśny)


Poziom: atwy
Czas: 30 min.
Porcji: 4
Gosw: 4
Ocena: 5.00
Skadniki:
" 200 g mięso z kurczaka, pokrojone w kostkę
" ½ łyżeczki soli
" 1 jajko
" 1 łyżka j skrobi kukurydzianej
" ½ szklanki zaprawionego oleju (patrz poniżej)
" ½ łyżeczki drobno posiekanego czosnku (opcjonalnie)
" 1 łyżka pokrojonego korzenia imbiru
" 3 - 4 dymki, grubo pokrojone
" 150 gramów kiełki fasoli
" 1 mała zielona papryka, bez pestek i pokrojona w dużą kostkę 1-2 cm
" 1 łyżeczka cukru
" 1 łyżka sosu sojowego
" 1 łyżka chińskiego wina ryżowego lub octu winnego
" 2 łyżki bulionu z kurczaka
" szczypta glutaminianu sodu
" kilka kropli oleju sezamowego

Opis przygotowania:
Przygotowanie:
Wymieszać kawałki kurczaka ze szczyptą soli, jajkiem i 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej . Smażyć je w gorącym oleju, wymieszać aby oddzielić, na złoty kolor a następnie wyjąć i osuszyć je z tłuszczu.
Odlać nadmiar oleju i zachować, pozostawiając około 2 łyżki na woku, smażyć teraz wszystkie warzywa przez około 1 minutę na mocnym ogniu, dodać pozostałe sól i cukier, wymieszać, następnie dodać kurczaka z sosem sojowym i winem ryżowym, wymieszać. Dalej smażyć przez minutę, dodać bulion i glutaminian- jeśli używasz, w końcu zagęścić sos pastą z pozostałej skrobi kukurydzianej i zimnej wody, pozostaje dodać kilka kropel oleju sezamowego aby uzyskać piramidę orientalnego smaku i podawać na gorąco z ryżem.
Przygotowanie oleju:
olej roślinny wlać do woka , ok. 500 ml podgrzać, na dużym ogniu, dodać 2 - 3 małe kawałki imbiru. W ciągu kilku minut, kawałki imbiru mają wypłynąć do powierzchni. Teraz uważnie obserwuj kolor imbiru, gdy zacznie się barwić od jasnożółty do ciemnego brązu, wyłączyć grzanie i niech olej ostygnie nieco. Z letniego usunąć przysmażone elementy imbiru. Następnie zapisać datę i zlać olej do pojemnika
Opis / Uwagi:
Ten przepis na kurczaka Chop Suey jest "daniem z klasycznej chińszczyzny" zawleczony wraz z emigrantami chińskimi do USA w XVIII wieku , w szalonym okresie gorączki złota. Wielu chińczyków było poszukiwaczami złota , tak jak inni szukali bogactwa i szczęścia. Wraz z nimi wędrowały przepisy, zwyczaje, narzędzia kuchenne, być może dlatego przepis ten tak jest popularny w dzisiejszej Kalifornii.
Region:  Kuchnia chiska
Sposb przygotowania:  Smaone
Przepis zosta dodany przez:  chef7
Przepis czytano ju 4456 razy.
 dodaj swoje zdjcie tej potrawy (zdj: 1)
 napisz swj komentarz (wpisw: 0)



Doda/a chef7
















strona gwna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin