przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





KURCZAK PO WIETNAMSKU- DOKTORAT

Poziom: średni
Czas: 20 min.
Porcji: DOWOLNA
Głosów: 9
Ocena: 4.56
Składniki:
Ryż
500 g kurczaka (najlepiej mięso z udek)
1 łyżka sos sojowy jasny
1 łyżka sos sojowy ciemny
2 łyżki sosu rybnego (28)
1 łyżeczka płaska przyprawy pięć smaków
2 posiekane ząbki czosnku
1 cebula pokrojona w piórka
2 łyżki cukru
1/4 szklanki wody
pasta chilli ( dla lubiących ostre smaki) (SAMBAL OLEK)

Opis przygotowania:
W pierwszej kolejności należy ugotować ryż, gdyż to zajmuje najwięcej czasu.

Następnie kroimy cebulę w pióra. Kurczaka kroimy w kawałki wielkości dużego kęsa. Wkładamy go do miski i polewamy dwoma sosem rybnym i sosami sojowymi, możemy dodać pastę chilli według uznania i obowiązkowo czosnek oraz pięć smaków. Całość mieszamy i odstawiamy na dobrą godzinę, a najlepiej na całą noc.
Kolejno nagrzewamy wok , wsypujemy na niego dwie łyżki cukru i karmelizujemy go , uważając aby go nie spalić. Kiedy cukier skarmelizuje dodajemy do niego odrobinę oleju, oraz przygotowanego wcześniej kurczaka. Smażymy go na dużym ogniu przez ok 3 minuty stale mieszając. Dolewamy odrobinę wody i przykrywamy całość aby się poddusiła.
Całość smażymy aż sos w większości się zredukuje. Na końcu dodajemy wcześniej pokrojoną cebulę. Wszystko razem smażymy jeszcze przez 2 minuty mieszając aby cebula zmiękła, a sos pokrył wszystkie składniki. Podajemy gorące z wcześniej ugotowanym ryżem. Gotowe! I oto cała tajemnica. Smacznego.
Opis / Uwagi:
Nie powiem ale mógłbym to nazwać doktoratem z kurczaka. Trzymana w sekrecie receptura, wiele prób, nieufność Wietnamczyków, tak jakby bali się o swoje posady w tych pseudo restauracjach. ale do rzeczy. Czas wyjawić jedną z tajemnic barów orientalnych. Od kilku lat interesowało mnie jak w barach orientalnych przygotowuje się jedno z najpopularniejszych dań, a mianowicie "kurczak po wietnamsku". Po wielu konsultacjach i eksperymentach tajemnica została rozwiązana.
Region:  Kuchnia chińska
Sposób przygotowania:  Smażone
Przepis został dodany przez:  chef7
Przepis czytano już 7700 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 2)
 napisz swój komentarz (wpisów: 1)



Dodał/a chef7

Dodał/a chef7





Czekamy...
Dodał/a ~Ali Baba dnia 2016-03-17 14:19:53

To najlepszy i najbardziej kompletny przpis jaki znalazłam w sieci... różne czytałaa cuda - jakieś garam masala nawet ktoś pakował a przecież to z kuchni indyjsciej... nie mówiąc o pomyśle moczenia mięsa w maggi - masakra ! A więc mięsko już się marynuje , do tego maceruje się surówka z białej kapusty - czuję że będą dziś przedemną klękać narody...pozdrawiam.











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin