KURCZAK PO WIETNAMSKU- DOKTORAT |
|
Poziom: średni Czas: 20 min. Porcji: DOWOLNA Głosów: 9 Ocena: 4.56 Składniki: Ryż
500 g kurczaka (najlepiej mięso z udek)
1 łyżka sos sojowy jasny
1 łyżka sos sojowy ciemny
2 łyżki sosu rybnego (28)
1 łyżeczka płaska przyprawy pięć smaków
2 posiekane ząbki czosnku
1 cebula pokrojona w piórka
2 łyżki cukru
1/4 szklanki wody
pasta chilli ( dla lubiących ostre smaki) (SAMBAL OLEK)
|
Opis przygotowania: W pierwszej kolejności należy ugotować ryż, gdyż to zajmuje najwięcej czasu.
Następnie kroimy cebulę w pióra. Kurczaka kroimy w kawałki wielkości dużego kęsa. Wkładamy go do miski i polewamy dwoma sosem rybnym i sosami sojowymi, możemy dodać pastę chilli według uznania i obowiązkowo czosnek oraz pięć smaków. Całość mieszamy i odstawiamy na dobrą godzinę, a najlepiej na całą noc.
Kolejno nagrzewamy wok , wsypujemy na niego dwie łyżki cukru i karmelizujemy go , uważając aby go nie spalić. Kiedy cukier skarmelizuje dodajemy do niego odrobinę oleju, oraz przygotowanego wcześniej kurczaka. Smażymy go na dużym ogniu przez ok 3 minuty stale mieszając. Dolewamy odrobinę wody i przykrywamy całość aby się poddusiła.
Całość smażymy aż sos w większości się zredukuje. Na końcu dodajemy wcześniej pokrojoną cebulę. Wszystko razem smażymy jeszcze przez 2 minuty mieszając aby cebula zmiękła, a sos pokrył wszystkie składniki. Podajemy gorące z wcześniej ugotowanym ryżem. Gotowe! I oto cała tajemnica. Smacznego. |
|
Opis / Uwagi: Nie powiem ale mógłbym to nazwać doktoratem z kurczaka. Trzymana w sekrecie receptura, wiele prób, nieufność Wietnamczyków, tak jakby bali się o swoje posady w tych pseudo restauracjach. ale do rzeczy.
Czas wyjawić jedną z tajemnic barów orientalnych. Od kilku lat interesowało mnie jak w barach orientalnych przygotowuje się jedno z najpopularniejszych dań, a mianowicie "kurczak po wietnamsku". Po wielu konsultacjach i eksperymentach tajemnica została rozwiązana. |
|
Region: Kuchnia chińska |
Sposób przygotowania: Smażone |
|
Przepis został dodany przez: chef7 |
Przepis czytano już 7700 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 2) |
napisz swój komentarz (wpisów: 1) |