przepisy kulinarne
  
Rejestracja | Zapomniałem hasła





KURCZAK PO WIETNAMSKU (ORYGINALNY)


Poziom: łatwy
Czas: 20 min.
Porcji: 4
Głosów: 18
Ocena: 3.94
Składniki:
2łyżeczki przyprawy pięć smaków
30ml sosu sojowego
sól, pieprz
3 łyżki cukru
½ łyżeczki papryki ostrej i ½ słodkiej
3 ząbki czosnku
1 cebula
1 podwójny filet z kurczaka

Opis przygotowania:
Filety z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w grubą kostkę, posypać przyprawami. Czosnek rozgnieść praską i dodać do kurczaka. Wymieszać i odstawić na chwilę. Na patelni lub w woku zrumienić na karmel cukier z trzema łyżkami wody, gdy zgęstnieje wrzucić pokrojonego w kostkę kurczaka (UWAGA może buchnąć, pryskać), smażyć przez 3-4 minuty na dużym ogniu mieszając żeby karmel znalazł się na całym kurczaku. Po usmażeniu przełożyć wszystko do garnka dolać sos sojowy i gotować pod przykryciem przez następne 5 minut. Cebulę wcześniej pokroić w piórka, osobno podsmażyć na złoty kolor i wyłożyć na talerz. Na cebulę wyłożyć usmażone kawałki mięsa. Gotowe. Danie podawać z ryżem i surówką z kapusty białej. PRZEPIS W DZIALE KUCHNIA CHIŃSKA.
Opis / Uwagi:
PROSTE I SZYBKIE DANIE SERWOWANE NIEMAL WE WSZYSTKICH RESTAURACJACH CHIŃSKO WIETNAMSKICH BARDZO POPULARNE I SMACZNE
Region:  Kuchnia chińska
Sposób przygotowania:  Smażone
Przepis został dodany przez:  chef7
Przepis czytano już 4159 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)
















Chcesz być informowany o wszelkich nowościach w serwisie? Wpisz swój adres e-mail:

Wpisz się
Rezygnacja


strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin