przepisy kulinarne
  
Rejestracja | Zapomniałem hasła





Kurczak Trzy Kubki

Poziom: łatwy
Czas: 40 min.
Głosów: 1
Ocena: 5.00
Składniki:
" 1/2 szklanki wina ryżowego
" 3 łyżki sosu sojowego ( ja używam ciemny )
" 3 łyżki oleju sezamowego
" 2 łyżki cukru
" 700 g / 1,5 funta ud kurczaka bez kości, masa po usunięciu skóry i tłuszczu, pokrojone w kawałki ok 2 cm
" 3 łyżeczki oleju roślinnego,
" 5-6 cm korzenia imbiru, obrane i pokrojone w talarki
" 10 ząbków czosnku, obrane ale całe ( wg uznania ja lubię czosnek)
" (opcjonalnie dla koloru i pikanterii)1- 2 czerwone chili bez pestek posiekane
" liście bazylii, całe ( dużo, ja dodaję garstkę)

Opis przygotowania:
W małej misce wymieszać razem, wino (tylko pół szklanki), sos sojowy, olej sezamowy, cukier i odstawić. W głębokiej patelni, (lub woku), na rozgrzanym oleju, opiec kawałki kurczaka i smażyć aż będą lekko rumiane ze wszystkich stron. Wyjąć kurczaka i odstawić. Bardzo poprawia smak wcześniejsze marynowanie mięsa ja to robię w kilku łyżkach tych samych przypraw i odkładam do lodówki na noc.
Włączyć wentylator nad kuchenką tzw. wyciąg powietrza. Bardzo ważne bo to będzie bardzo aromatyczne i cały dom będzie pachniał przyprawami!
W tym samym woku, na 1 łyżeczce oleju jeśli został olej z kurczaka, użyć go zamiast nowego. Dodać imbir, czosnek i smażyć aż będą pachnące (1 minuta). Dodać kawałki kurczaka i wlać sos . Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować przez 20-30 minut. Jeżeli płyn odparuje można dodać trochę wody, nie więcej niż 1/5 filiżanki aby zapewnić kurczakowi gotowanie). Mieszać cały czas, wtedy cały płyn jest wchłaniany i karmelizowany. Dodać jalapeno i bazylię, wymieszać i krótko przesmażyć. Podawać z ryżem. Smacznego.
Opis / Uwagi:
Sanbeiji (San bei JI), dosłownie " kurczak trzy-kubki " to popularne danie z kurczaka w kuchni chińskiej. Potrawa pochodzi z prowincji Jiangxi na południu Chin. Jednak stało się szczególnie popularne w Tajwanie, tak bardzo, że jest powiedziane, -restauracje, które nie mogą gotować Sanbeiji nie są prawdziwymi tajwańskimi restauracjami.
Region:  Kuchnia chińska
Sposób przygotowania:  Gotowane
Przepis został dodany przez:  chef7
Przepis czytano już 1108 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)
















Chcesz być informowany o wszelkich nowościach w serwisie? Wpisz swój adres e-mail:

Wpisz się
Rezygnacja


strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin