przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Kurczak w chili

Poziom: średni
Czas: 10 min.
Porcji: 1-2
Głosów: 2
Ocena: 2.50
Składniki:
- 1 pierś kurczaka (ok. 250 g)
- 2 łyżki wina ryżowego
- 1 białko ubite z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki oleju jadalnego
- sól

Sos:
- 1.5 cm korzenia imbiru - posiekany
- 2 posiekane dymki
- 1 posiekany ząbek czosnku
- 1.5 łyżeczki octu winnego
- 1.5 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki rosołu lub wody
- 1 łyżeczka przyprawy chili lub sambal oelek
- 0.5 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Opis przygotowania:
Kurczaka pokroić w 1.5 cm kostkę. Mięso wymieszać z winem, odstawić na 5 min., dodać białko z mąką, dokładnie wymieszać. Wymieszać składniki sosu, odstawić. Mocno rozgrzać olej, włożyć kurczaka, smażyć mieszając na dużym ogniu przez 1.5 min. Wlać sos i dusić przez 2 min., od czasu do czasu mieszając. Potrawa gotowa.
Region:  Kuchnia chińska
Sposób przygotowania:  Smażone
Przepis czytano już 9326 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin