Kurczak w cieście kukurydzianym na ostro |
|
Poziom: średni Czas: 20 min. Porcji: 2-4 Głosów: 2 Ocena: 5.00 Składniki: - piersi z kurczaka (2 osoby - 1 duża pierś)
- makaron CHOW MEIN firmy Tao-Tao (najlepiej jeśli nie możemy dostać, może być zwykły makaron z zupek chińskich Vifon)
- mąka kukurydziana
- jajka - 6
- olej
Do sosu:
- koncentrat pomidorowy
- pomidory w kartonie
- szalotka
- świeże chilli
- świeży imbir
- cukier
|
Opis przygotowania: 1. Piersi myjemy i kroimy na kawałki wielkoąci około 2 na 3 cm.
2. Przygotowujemy ciasto:
- wbijamy do miseczki białka z jajek
- wsypujemy mąkę kukurydzianą żeby otrzymać gęstą konsystencję, podlać troszkę zimną wodą jeśli jest bardzo gęste, troszkę soli i pieprzu.
3. Sos:
- szalotkę 1 lub 2 siekamy na malutkie kawałeczki, chilli tak samo i imbir.
- na patelni na rozgrzany olej wrzucamy posiekane warzywa, obsmażamy troszkę
- wlewamy połowę opakowania pomidorów i dla gęstości koncentrat pomidorowy - nie dużo żeby nie był za gęsty
- doprawiamy do smaku cukrem, solą, możemy użyć troszkę słodkiej i ostrej papryki
- odstawiamy na malutkim gazie.
4. Makaron:
- jest to makaron błyskawiczny wiec w tym samym czasie nagrzewamy olej, jeśli mamy frytkownice ustawimy na 180 stopni
- do miski wrzucamy makaron i zalewamy wrzątkiem (instrukcja na opakowaniu).
5. Gdy olej jest już nagrzany kawałeczki kurczaka maczamy w cieście i wrzucamy do leju po 4 - 5 kawałeczków żeby się nie posklejały.
6. Makaron po 4 - 5 minutach powinien być gotowy, odsączamy z wody, wykładamy na talerz, na wierzch wykładamy kawałki usmażonego kurczaka (wystarczy 4-5 minut), polewamy sosem i podajemy :).
7. Życzę smacznego :) |
|
Region: Kuchnia chińska |
Sposób przygotowania: Smażone |
|
Przepis został dodany przez: kubas |
Przepis czytano już 12908 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |