Kurczak z warzywami w sosie pomidorowym |
|
Poziom: średni Czas: 40 min. Porcji: 4 Głosów: 7 Ocena: 4.43 Składniki: - 0.5 kg piersi z kurczaka
- 200 gr prażonej kaszy gryczanej
- 3 średnie pomidory
- 1 średnia cukinia
- 3-4 pieczarki
- 0.5 litra przecieru pomidorowego
- natka pietruszki
- oliwa z oliwek (lub olej)
Przyprawy:
- chilli
- czosnek
- cebulka
- ziołowy pieprz
- lubczyk
- rozmaryn
- kolendra
- gałka muszkatołowa
- kolendra
|
Opis przygotowania: Piersi z kurczaka pokrój w kostkę, polej 2 łyżeczkami oliwy i posyp przyprawami. Następnie podgrzej patelnie z oliwa i podsmaż na wolniutkim ogniu pokrojonego kurczaczka. Następnie przygotuj warzywa. Najlepiej naciąć delikatnie skórkę pomidora i zalać go wrzątkiem, następnie zdejmij z niego skórkę. Następnie pokrój pomidorki i resztę warzyw (cukinie, pieczarki i natkę). Kurczaka zalej przecierem pomidorowym, całość podgrzej i dodaj warzywa. Następnie duś wszystko pod przykryciem (ok. 20-30 min). Do smaku dopraw. W miedzy czasie przygotuj prażona kasze gryczana zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu.
Na koniec możesz kasze dodać do mięsa z warzywami i sosem i dokładnie wymieszać.
Podawaj opruszoną potrawę natką pietruszki.
Smacznego. |
|
Region: Kuchnia meksykańska |
|
Przepis został dodany przez: pumki |
Przepis czytano już 12783 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |