|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Kuropatwy z brzoskwiniami |
|
Poziom: średni Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 2 młode sprawione kuropatwy
- pieprz
- 1 łyżka stopionego masła
- 2 cienkie plasterki świeżej słoniny (10x20 cm)
- 3 łyżki masła
- 2 dojrzałe brzoskwinie, sparzone, obrane, przekrojone na pół bez pestek (lub z konserwy)
Do sosu:
- 1/2 l bulionu z dziczyzny lub z drobiu
- 100 ml białego wina
- 2 łyżki octu
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki ekstraktu z dziczyzny
- 2 łyżki galaretki porzeczkowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej, rozmieszanej z małą ilością zimnej wody
- 2 łyżki masła
|
Opis przygotowania: Piekarnik nagrzać do 220°C. Kuropatwy natrzeć pieprzem wewnątrz i z wierzchu. Posmarować stopionym masłem, obłożyć plasterkami słoniny i obwiązać. Na brytfance, która będzie mogła pomieścić 2 kuropatwy rozpuścić łyżkę masła, ułożyć ptaki słoninką do góry i piec 30 min., często polewając tłuszczem. W tym czasie w reszcie masła udusić połówki brzoskwiń, trzymać je w cieple. Z kuropatw zdjąć słoninę i przechować w cieple, aby później - drobno pokrojoną - podać razem z pieczystym. Przez następne 10 - 15 min. zrumienić ptaka, często polewając sosem, trzymać w cieple.
Sos odtłuścić, wlać do niego bulion, wino i ocet, popieprzyć i wygotować do 100 ml. Dodać ekstrakt z dziczyzny i galaretkę porzeczkową. Zagęścić mąką ziemniaczaną. Wymieszać z masłem. Sos podawać osobno. |
|
Sposób przygotowania: Pieczone | |
Przepis czytano już 5126 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|