przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Kuropatwy z truflami (pernici tartufate)

Poziom: średni
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
"Kuropatwy z truflami (pernici tartufate) "
Składniki:
4 kuropatwy i oddzielnie ich wątróbki,
4 grzanki z pszennego chleba,
8 plasterków tłustej,
surowej szynki,
40 g masła i dodatkowo 20 g masła na grzanki,
40 g białych trufli,
2 liście laurowe,
2 gałązki szałwii,
1 ząbek posiekanego czosnku,
1 1/2 szkl. białego wytrawnego wina,
2 łyżki koniaku,
sól i pieprz.

Opis przygotowania:
Dostatecznie skruszałe kuropatwy starannie oczyścić, posolić wewnątrz i włożyć do ich środków po kilka listków szałwii, następnie popieprzyć i posolić po wierzchu. Każdą kuropatwę obłożyć dwoma plasterkami szynki i obwiązać nićmi. Tak przygotowane kuropatwy włożyć do odpowiedniego rondla na rozgrzane masło i smażyć na małym ogniu. Podsmażone kuropatwy polać winem i koniakiem, przyprawić szałwią, liśćmi laurowymi i włożyć na 20 min. do piekarnika rozgrzanego do temperatury 150°C. Z upieczonych kuropatw zdjąć nici i usunąć plasterki szynki. Sos przecedzić i na małym ogniu gotować w nim wątróbki. Następnie wątróbki rozetrzeć z czosnkiem, włożyć z powrotem do sosu i trzymać na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Kuropatwy podawać na gorącej grzance, polane bardzo gorącym sosem i obłożone cienkimi płatkami trufli.
Region:  Kuchnia włoska
Sposób przygotowania:  Pieczone
Przepis czytano już 5909 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin