|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Kuropatwy z truflami (pernici tartufate) |
|
Poziom: średni Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: "Kuropatwy z truflami (pernici tartufate) "
Składniki:
4 kuropatwy i oddzielnie ich wątróbki,
4 grzanki z pszennego chleba,
8 plasterków tłustej,
surowej szynki,
40 g masła i dodatkowo 20 g masła na grzanki,
40 g białych trufli,
2 liście laurowe,
2 gałązki szałwii,
1 ząbek posiekanego czosnku,
1 1/2 szkl. białego wytrawnego wina,
2 łyżki koniaku,
sól i pieprz.
|
Opis przygotowania: Dostatecznie skruszałe kuropatwy starannie oczyścić, posolić wewnątrz i włożyć do ich środków po kilka listków szałwii, następnie popieprzyć i posolić po wierzchu. Każdą kuropatwę obłożyć dwoma plasterkami szynki i obwiązać nićmi. Tak przygotowane kuropatwy włożyć do odpowiedniego rondla na rozgrzane masło i smażyć na małym ogniu. Podsmażone kuropatwy polać winem i koniakiem, przyprawić szałwią, liśćmi laurowymi i włożyć na 20 min. do piekarnika rozgrzanego do temperatury 150°C. Z upieczonych kuropatw zdjąć nici i usunąć plasterki szynki. Sos przecedzić i na małym ogniu gotować w nim wątróbki. Następnie wątróbki rozetrzeć z czosnkiem, włożyć z powrotem do sosu i trzymać na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Kuropatwy podawać na gorącej grzance, polane bardzo gorącym sosem i obłożone cienkimi płatkami trufli. |
|
Region: Kuchnia włoska | Sposób przygotowania: Pieczone | |
Przepis czytano już 6299 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|