przepisy kulinarne
  
Rejestracja | Zapomniałem hasła





Kutia


Poziom: trudny
Czas: 50 min.
Porcji: 6
Głosów: 4
Ocena: 4.75
Składniki:
- szklanka ziaren łuskanej pszenicy
- szklanka suchego maku
- szklanka cukru pudru
- 4 łyżki płynnego miodu
- mały kieliszek (50ml) winiaku lub brandy
- 10 dag rodzynek sułtanek
- 3 kopiaste łyżki posiekanych orzechów
- 3 kopiaste łyżki smażonej skórki pomarańczowej
- szklanka śmietany kremowej
- suszone owoce (morele, daktyle, śliwki) do przybrania deseru

Opis przygotowania:
Umytą pszenicę moczymy w letniej wodzie, odstawiamy na całą noc. Następnego dnia cedzimy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości, zmieniając w czasie gotowania trzykrotnie wodę. Gdy ziarna będą miękkie, odsączamy na sicie.
Wypłukany mak zalewamy 2 szklankami wrzątku, trzymamy przez 20 min na niewielkim ogniu, odstawiamy do wychłodzenia. Rodzynki zalewamy alkoholem, odstawiamy do nasączenia.
Miękki, chłodny mak odsączamy na bardzo gęstym sicie, przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę, po raz drugi na przemian z cukrem pudrem. Zmielony mak łączymy z miodem, odsączonymi rodzynkami, skórką pomarańczową, śmietaną i orzechami, całość łączymy z odsączoną pszenicą, układamy na okrągłym półmisku, kształtując zgrabny "kopczyk", i wstawiamy do lodówki. Przed podaniem brzegi "kopczyka" otaczamy rozdrobnionymi, suszonymi owocami, a całość kropimy alkoholem, w którym moczyły się rodzynki.
Opis / Uwagi:
czas - oprócz czasu na namoczenie i gotowanie pszenicy oraz na gotowanie maku ; wysokokaloryczne, drogie KUCHNIA POLSKA, Ewa Aszkiewicz, wyd.Publicat, fot.Mirosław Baryga
Region:  Kuchnia polska
Przepis czytano już 8566 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)
















Chcesz być informowany o wszelkich nowościach w serwisie? Wpisz swój adres e-mail:

Wpisz się
Rezygnacja


strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin