przepisy kulinarne
  
Rejestracja | Zapomniałem hasła





Kutia I

Poziom: średni
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
1 szkl. maku,
1 szkl. ziaren pszenicy,
1 szkl. mleka,
0.5 szkl. cukru pudru,
0.5 szkl. miodu,
20 dkg posiekanych orzechów laskowych,
10 dkg siekanych migdałów,
3 łyżki rodzynek sułtańskich,
po 5 fig i daktyli,
nieco soli,
otartą skórkę z cytryny.

Opis przygotowania:
Pszenicę namoczyć na noc, a następnie gotować trzykrotnie zmieniając wodę, gdy pszenica będzie miękka, odsączyć ją na sitku. Mak przemyć pod bieżącą wodą, zalać wrzącym mlekiem, zagotować na małym ogniu, następnie zmielić w maszynce do mięsa, połączyć z ugotowaną pszenicą, dodać resztę składników, wymieszać i wstawić do lodówki.
Podawać jako danie wigilijne z łamańcami (patrz przepis na stronie).
Region:  Kuchnia polska
Przepis czytano już 4791 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)
















Chcesz być informowany o wszelkich nowościach w serwisie? Wpisz swój adres e-mail:

Wpisz się
Rezygnacja


strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin