przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Kwas miodowy


Poziom: średni
Czas: 120 min.
Porcji: 6 l
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
- 50 dag aromatycznego miodu lipowego lub akacjowego
- 10 dag świeżych drożdży
- 10 dag rodzynek
- 2 duże cytryny
- 4 goździki
- kawałek kory cynamonowej
- 6 l dobrej wody (stołowej, oligoceńskiej, źródlanej)

Opis przygotowania:
Do łyżki ciepłej wody sypiemy pokruszone drożdże, mieszamy, dodajemy łyżkę miodu, ucieramy, aż składniki się połączą, odstawiamy na 10 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Miód przekładamy do dużego naczynia, zagotowujemy, zdejmujemy za pomocą łyżki cedzakowej powstałą pianę, dodajemy goździki, korę cynamonową, zalewamy całą wodą, zagotowujemy ponownie, usuwamy raz jeszcze powstałą pianę i odstawiamy do wychłodzenia. Letni płyn przelewamy do kamiennego garnka, dodajemy wyrośnięte drożdże, mieszamy, nakrywamy naczynie ściereczką i odstawiamy na całą dobę w ciepłe, pozbawione przewiewów miejsce.
Ze sfermentowanego płynu usuwamy powstałą pianę, dodajemy sok wyciśnięty z cytryn, mieszamy.
Do dokładnie umytych, suchych butelek za szczelnym zamknięciem wrzucamy po kilka rodzynek, nalewamy płyn do wysokości 7/8 butelki, szczelnie zamykamy i odstawiamy w chłodne miejsce, najlepiej do ciemnej, pozbawionej przewiewów piwnicy. Kwas jest doskonały już po 2 dniach.
Opis / Uwagi:
czas - oprócz czasu na fermentację; niskokaloryczne, średniodrogie - KUCHNIA POLSKA, Ewa Aszkiewicz, wyd.Publicat, fot.Mirosław Baryga
Region:  Kuchnia polska
Przepis czytano już 5284 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin