przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Lasagne


Poziom: łatwy
Czas: 40 min.
Porcji: 8 |5/7cm,3cm grubość
Głosów: 9
Ocena: 4.56
Składniki:
Na ciasto:
- 3 jaja
- 3 szklanki mąki
- łyżka oleju
- woda
(można równie dobrze rozłożyć gotowy makaron lasagne)

Sos beszamelowy:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki śmietany 18%
- przyprawy (sól, pieprz, oregano, koperek, bazylia - jak kto lubi)

Sos BOLOGNESE:
- 0,5 kg mięsa mielonego
- koncentrat pomidorowy
- 2 ząbki czosnku
- 2 średnie cebule
- sos do Spaghetti (twój ulubiony)
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka oregano
- możesz dodać szczyptę ostrej papryki i pieprzu
- sól
- jeśli lubisz na ostro dodaj więcej curry

- koperek
- 300g żółtego sera
- 2 duże pomidory

Opis przygotowania:
CIASTO:
Wymieszaj jaja z mąką,olejem i taką ilością wody aby powstało dość twarde ciasto (takie jak na makaron).Podziel na 4 części, każdą część rozwałkuj dość cienko, dotnij ciasto na wymiar blachy. Wałkując ciasto nie przesadź z mąką (będzie ją potem czuć) ;P

SOS BESZAMELOWY:
Masło i mąkę wymieszaj na wolnym ogniu, gdy powstanie jednolita gęsta masa powoli dolej mleka ciągle mieszając.Następnie dorzuć wszystkie przyprawy i śmietanę.Możesz ją spokojnie odstawić na bok tak by jej przez przypadek nie wylać (nie ma sensu robić jej od nowa). Sos jak to sos powinien być gęsty, jeśli z sosu zrobimy dip, to nawet lepiej, nie robi to natomiast różnicy w smaku.

SOS BOLOGNESE:
Mięso (najpierw rozdrobnione) przysmaż na patelni z cebulą i czosnkiem. Zmniejsz ogień i wrzuć około 4 łyżeczek koncentratu (jeżeli to łyżeczki piramidki-wrzuć 3). Wymieszaj tak aby koncentrat przywarł do tego co mamy w patelni. Rozrób sos (wdłg.przepisu na opakowaniu-czyli po prostu wsyp proszek do szklanki z wodą) i dolej go do mielonego i reszty. Poczekaj aż wszystko zgęstnieje i również odstaw. Wrzuć wszystkie przyprawy. Rozłóż sos równo na patelni i podziel mniej więcej na równo.

1. Blachę wysmaruj masłem (dosyć sporo)
2. Pierwsza warstwa ciasta, nałóż na nią sos bolognese
3. Druga warstwa ciasta, rozłóż na niej pomidory, rozsyp trochę sera, polej 3/4 sosu beszamelowego
4. trzecia warstwa, a na nią druga połowa sosu bolognese
5. czwarta wierzchnia warstwa, rozłóż klika pasów pomidorów (zdj.) wypełnij luki serem i polej go resztą sosu beszamelowego. dla ozdoby możesz posypać go również koperkiem.
Opis / Uwagi:
pokrój jak ciasto, raz na długość i 3 razy na szerokość, najwygodniej-najwydajniej NIE DA SIĘ TEGO NIE ZROBIĆ. (wszyscy zadowoleni;)
Region:  Kuchnia włoska
Sposób przygotowania:  Pieczone
Przepis został dodany przez:  emka
Przepis czytano już 7590 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 2)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Dodał/a emka

Dodał/a emka














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin