przepisy kulinarne
  
Rejestracja | Zapomniałem hasła





Lasagne z mięsem i papryką

Poziom: średni
Głosów: 4
Ocena: 4.25
Składniki:
15 płatów lasagne,
500 ml bulionu warzywnego,
2 łyżki oleju,
30 dkg papryki marynowanej w oleju,
2 szalotki,
2 ząbki czosnku,
75 dkg mieszanego mięsa mielonego,
3 łyżki bułki tartej,
3 łyżki posiekanej bazylii,
2 jaja,
10 dkg startego parmezanu,
1 łyżeczka słodkiej papryki,
sól,
pieprz.

Opis przygotowania:
Płaty lasagne gotować w bulionie ok. 2 min. Osączyć i posmarować 1 łyżką oleju. Paprykę odcedzić. Szalotki i czosnek obrać, pokroić w kostkę i poddusić na 1 łyżce oleju. Mięso wyrobić z cebulą, bułką tartą, bazylią, jajami i serem, doprawić. Natłuszczoną keksówkę (1.5 l) wyłożyć w poprzek płatami lasagne tak, aby wystawały za brzegi formy. Ułożyć warstwami po 1/3 papryki, mięsa i lasagne. Czynność wykonać jeszcze dwa razy, kończąc warstwą mięsa, przykryć wystającym makaronem. Lasagne piec około 45 min.
Region:  Kuchnia włoska
Sposób przygotowania:  Zapiekane
Przepis czytano już 9133 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)
















Chcesz być informowany o wszelkich nowościach w serwisie? Wpisz swój adres e-mail:

Wpisz się
Rezygnacja


strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin