|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Lasagne ze szpinakiem |
|
Poziom: łatwy Głosów: 2 Ocena: 3.00 Składniki: 0.5 opakowania lazanii (gotowych płatów włoskiego makaronowego ciasta,
które można kupić w wielu sklepach spożywczych).
Farsz:
1 kg świeżego lub 50 dkg mrożonego szpinaku,
cebula,
łyżka świeżej,
posiekanej bazylii lub łyżeczka suszonej,
1 łyżka mąki,
2 ząbki czosnku,
łyżka płynnej przyprawy do zup,
kilka łyżek mleka,
3 jaja,
5 dkg parmezanu,
łyżka zmielonych nasion słonecznika,
łyżka oliwy,
biały mielony pieprz,
sól.
Sos beszamelowy:
3 łyżki mąki,
3 łyżki masła,
3 szkl. mleka,
gałka muszkatołowa,
biały pieprz,
sól.
|
Opis przygotowania: Płaty ciasta włożyć na 4 - 5 min. do wrzącej wody, by nieco zmiękły. Szpinaczek ugotować w posolonym wrzątku, osączyć, posiekać (mrożony podlać dwiema łyżkami mleka i udusić). Drobniutko pokrojoną cebulkę zeszklić na łyżce oliwy, oprószyć mąką, podsmażyć, włożyć szpinak i bazylię, wlać mleko, pikantnie przyprawić. Mieszając, gotować na małym ogniu do chwili, gdy szpinak uzyska gęstą konsystencję. Wlać do masy roztrzepane jaja i smażyć, aż się zetną. Podłużną formę wysmarować tłuszczem. Płaty ciasta przekładać warstwami szpinaku, polewać sosem beszamelowym i posypywać parmezanem. Na wierzch położyć ciasto, polać je beszamelem i posypać parmezanem. Zapiekać ok. 30 min. Takiego samego farszu można użyć do krokietów naleśnikowych lub naleśnikowej zapiekanki. |
|
Region: Kuchnia włoska | Sposób przygotowania: Zapiekane | |
Przepis czytano już 17111 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|