|  | 
 
 
 | 
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	| Lasagne ze szpinakiem |  |  |  | Składniki:Poziom: łatwy Głosów: 2Ocena: 3.00
0.5 opakowania lazanii (gotowych płatów włoskiego makaronowego ciasta,
 które można kupić w wielu sklepach spożywczych).
 Farsz:
 1 kg świeżego lub 50 dkg mrożonego szpinaku,
 cebula,
 łyżka świeżej,
 posiekanej bazylii lub łyżeczka suszonej,
 1 łyżka mąki,
 2 ząbki czosnku,
 łyżka płynnej przyprawy do zup,
 kilka łyżek mleka,
 3 jaja,
 5 dkg parmezanu,
 łyżka zmielonych nasion słonecznika,
 łyżka oliwy,
 biały mielony pieprz,
 sól.
 Sos beszamelowy:
 3 łyżki mąki,
 3 łyżki masła,
 3 szkl. mleka,
 gałka muszkatołowa,
 biały pieprz,
 sól.
 
 
 |  | Opis przygotowania: Płaty ciasta włożyć na 4 - 5 min. do wrzącej wody, by nieco zmiękły. Szpinaczek ugotować w posolonym wrzątku, osączyć, posiekać (mrożony podlać dwiema łyżkami mleka i udusić). Drobniutko pokrojoną cebulkę zeszklić na łyżce oliwy, oprószyć mąką, podsmażyć, włożyć szpinak i bazylię, wlać mleko, pikantnie przyprawić. Mieszając, gotować na małym ogniu do chwili, gdy szpinak uzyska gęstą konsystencję. Wlać do masy roztrzepane jaja i smażyć, aż się zetną. Podłużną formę wysmarować tłuszczem. Płaty ciasta przekładać warstwami szpinaku, polewać sosem beszamelowym i posypywać parmezanem. Na wierzch położyć ciasto, polać je beszamelem i posypać parmezanem. Zapiekać ok. 30 min. Takiego samego farszu można użyć do krokietów naleśnikowych lub naleśnikowej zapiekanki.
 |  |  |  | Region:  Kuchnia włoska |  | Sposób przygotowania:  Zapiekane |  |  |  | Przepis czytano już 17871 razy. |  |  |  |  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |  |  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |  
 
 
 
 
 
 | 
 
 
 
 
 
 
 
 
 |  |