przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Lasagne ze szpinakiem

Poziom: łatwy
Głosów: 2
Ocena: 3.00
Składniki:
0.5 opakowania lazanii (gotowych płatów włoskiego makaronowego ciasta,
które można kupić w wielu sklepach spożywczych).
Farsz:
1 kg świeżego lub 50 dkg mrożonego szpinaku,
cebula,
łyżka świeżej,
posiekanej bazylii lub łyżeczka suszonej,
1 łyżka mąki,
2 ząbki czosnku,
łyżka płynnej przyprawy do zup,
kilka łyżek mleka,
3 jaja,
5 dkg parmezanu,
łyżka zmielonych nasion słonecznika,
łyżka oliwy,
biały mielony pieprz,
sól.
Sos beszamelowy:
3 łyżki mąki,
3 łyżki masła,
3 szkl. mleka,
gałka muszkatołowa,
biały pieprz,
sól.

Opis przygotowania:
Płaty ciasta włożyć na 4 - 5 min. do wrzącej wody, by nieco zmiękły. Szpinaczek ugotować w posolonym wrzątku, osączyć, posiekać (mrożony podlać dwiema łyżkami mleka i udusić). Drobniutko pokrojoną cebulkę zeszklić na łyżce oliwy, oprószyć mąką, podsmażyć, włożyć szpinak i bazylię, wlać mleko, pikantnie przyprawić. Mieszając, gotować na małym ogniu do chwili, gdy szpinak uzyska gęstą konsystencję. Wlać do masy roztrzepane jaja i smażyć, aż się zetną. Podłużną formę wysmarować tłuszczem. Płaty ciasta przekładać warstwami szpinaku, polewać sosem beszamelowym i posypywać parmezanem. Na wierzch położyć ciasto, polać je beszamelem i posypać parmezanem. Zapiekać ok. 30 min. Takiego samego farszu można użyć do krokietów naleśnikowych lub naleśnikowej zapiekanki.
Region:  Kuchnia włoska
Sposób przygotowania:  Zapiekane
Przepis czytano już 17013 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin