przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Lazania z sosem bolońskim

Poziom: łatwy
Głosów: 5
Ocena: 4.40
Składniki:
- 20 dag suchych płatów lazanii
- 2 czubate łyżki startego parmezanu lub żółtego sera warmińskiego

Sos boloński:
- 3 cebule
- 3 - 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy lub oleju
- 30 dag mielonego mięsa
- 30 dag pieczarek,
- 30 dag pomidorów
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3/4 szklanki rosołu bulionu warzywnego (może być z kostki)
- oregano
- tymianek
- bazylia
- pieprz
- sól

Sos beszamelowy:
- 8 dag masła
- 8 dag maki
- 1 litr mleka
- sól
- pieprz
- utarta gałka muszkatołowa

Opis przygotowania:
Cebulę drobno pokroić i wraz z rozgniecionym czosnkiem podsmażyć na oliwie lub oleju.
Dodać mielone mięso umyte i pokrojone w plasterki pieczarki, smażyć kilka minut.
Płaty ciasta na lazanię krótko obgotowujemy w osolonej wodzie.
Następnie dołożyć sparzone, obrane ze skórki i drobno pokrojone pomidory, koncentrat pomidorowy, wlać bulion, przyprawić solą i pieprzem, gotować 30 minut na małym ogniu.
Pod koniec gotowania dodać przyprawy ziołowe.
Przyrządzić beszamel: w rondlu roztopić masło, i , mieszając drewnianą łyżką, wsypać mąkę, chwilkę podgrzewać. Rondel zdjąć z ognia, wlać zimne mleko i mieszać, aż do uzyskania gładkiej masy. Ciągle mieszamy, gdyż beszamel bardzo łatwo się przypala - gotujemy, aż sos zgęstnieje.
Przyprawiamy go do smaku i przecieramy przez sito.
Do wysmarowanej tłuszczem blaszki, w której będziemy zapiekać lazanię, wlewamy trochę beszamelu i układamy na przemian: płaty lazanii, sos mięsny, beszamel, ser - aż do wyczerpania składników. Zapiekamy 30 minut w piekarniku do temperatury 180 - 200 stopni C.
Przepis został dodany przez:  termar
Przepis czytano już 14043 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin