przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Lekka lasagne ze szpinakiem


Poziom: ¶redni
Czas: 30 min.
Porcji: 6
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
Składniki (Forma 30x20 cm  68 porcji):

" 400 g szpinaku
" 300 g fety
" 400 g mozzarelli
" makaron Lasagne marki Arrighi
" 2 puszki Krojonych pomidorĂłw z czosnkiem marki Valfrutta
" 1 jajko
" 2 Ĺ‚yĹĽki Oliwy z oliwek Extra Vergine marki Olitalia
" 1 cebula
" 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej (najlepiej świeżo tartej)
" sĂłl
" pieprz
" tymianek świeży lub bazylia
" pomidory koktajlowe (garść)

Opis przygotowania:
Wykonanie:
1. CebulÄ™ pokrĂłj w kostkÄ™. PatelniÄ™ rozgrzej, dodaj oliwÄ™ oraz cebulÄ™. SmaĹĽ do zeszklenia cebuli.
2. Dodaj opłukany szpinak, smaż aż zwiędnie. Dodaj pokruszoną fetę. Całość duś do zagęszczenia sosu. Dodaj gałkę muszkatołową. Dopraw solą jeśli to konieczne (feta jest słona i sos powinien być wystarczająco słony). Ostudź i dodaj jajko, wymieszaj.
3. Pomidory przełóż z puszek do miski, dopraw solą i pieprzem.
4. Na dno foremki wyłóż 1/2 pomidorów, na to wyłóż płaty makaronu. Możesz użyć surowy lub wstępnie go obgotować (ok. 10 minut)  wówczas skróć czas pieczenia o 10 minut.
5. Wyłóż 1/2 sosu szpinakowo-serowego, na to makaron, sos pomidorowy, szpinak i na koniec makaron.
6. Mozzarellę zetrzyj i wyłóż na makaron, posyp pomidorkami koktajlowymi.
7. Zapiekankę piecz przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C z funkcją góra-dół. Formę ułóż na najniższej półce.
8. Lasagne podawaj od razu po przyrządzeniu. Przed podaniem posyp ją świeżymi ziołami.

Więcej inspirujących przepisów znajdziesz na: www.indexfood.pl oraz na www.facebook.com/kuchnia.wloska
Region:  Pozostałe
Sposób przygotowania:  Pieczone
Przepis został dodany przez:  flypr
Przepis czytano już 1302 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)

















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin