przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Lekka słodko-wytrawna sałatka z grejpfrutem


Poziom: b. łatwy
Głosów: 1
Ocena: 3.00
Składniki:
- główka sałaty
- 15 gad sera wędzonego
- 2 czerwone grejpfruty
- 2 łyżki migdałów w płatkach
Na sos:
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- łyżka miodu
- po szczypcie imbiru, cynamonu i mielonego zielonego pieprzu
- łyżeczka świeżych liści oregano

Opis przygotowania:
Sałatę umyć, osuszyć, liście porwać na kawałki, ułożyć na półmisku. Grejpfruty obrać, pozbawić nadmiaru białej osłonki, pokroić w plasterki. Sok zlać do naczynia. Ser wędzony zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Plasterki grejpfruta ułożyć na liściach sałaty, posypać wiórkami sera i płatkami migdałowymi.
Jogurt zmiksować lub wymieszać z miodem, sokiem z grejpfrutów i przyprawami, dodać oregano, polać sałatkę.
Tę sałatkę można podawać jako samodzielne danie kolacyjne z grzankami czosnkowymi.
Opis / Uwagi:
Pani domu, Sałatki - najlepsze przepisy, fot. J. Mańkowski
Przepis czytano już 8242 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)

















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin