przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Lekki tort truskawkowy

Poziom: średni
Czas: 60 min.
Porcji: 12
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
- 2 galaretki truskawkowe
- 50 g żelatyny (2 i ½ szklanki wody do rozpuszczenia)
- 1 ½ kg truskawek
- ½ szklanki słodziku (ew. 1 szklanka cukru pudru)
- 6 opakowań serków homogenizowanych naturalnych (po ok. 150 g)

Opis przygotowania:
Owoce umyć i wyłożyć na papierowe ręczniki, by ociekły. Żelatynę zalać gorącą wodą. Odstawić, aby się dobrze rozpuściła. Od czasu do czasu wymieszać. Dużą tortownicę (średnica 28-30 cm) wyścielić folią spożywczą. Serki przełożyć do dużej miski, dodać słodzik. Gdy żelatyna się rozpuści i zacznie tężeć, połączyć ją z masą serową. ½ kg truskawek pokroić na ćwiartki i dodać do serka. Delikatnie wymieszać i przelać do tortownicy. Wstawić do lodówki.

Galaretki rozpuścić w 4 szklankach gorącej wody. Zostawić do wystudzenia. Na stężałej masie serowej szczelnie ułożyć całe truskawki (szypułki odciąć tak, by owoce dało się postawić na baczność). Bardzo delikatnie zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
Opis / Uwagi:
Sprzęty - nóż - folia spożywcza - duża tortownica - miska
Sposób przygotowania:  Na zimno
Przepis został dodany przez:  macho
Przepis czytano już 4945 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin