przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Likier ananasowy I

Poziom: średni
Głosów: 2
Ocena: 4.50
Składniki:
- 1 duża puszka ananasa
- 0.4 kg cukru
- 1 laska wanilii
- 2 łyżeczki cynamonu
- zalewa z puszki
- 0.5 l spirytusu 96°
- 0.5 l wódki czystej 40°

Opis przygotowania:
Wyjąć z puszki plastry ananasa, pokroić w drobne kawałki, włożyć do gąsiorka, dodać korzenie i spirytus zmieszany z wódką. Macerować przez 2 tygodnie. Po tym czasie zlać nalewkę i dodać ją do syropu z cukru i soku ananasowego (wcześniej sporządzonego), zamieszać i odstawić na dalsze 3 tygodnie. Po tym czasie przecedzić przez bibułę filtracyjną lub gęste płótno. Likier ma barwę jasnozłocistą. Zawartość cukru ok. 38%. Pije się go o temp. 14 - 16 °C.
Przepis czytano już 7145 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin