przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Likier różany

Poziom: łatwy
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
Do zrobienia tego likieru najlepsze są płatki róż cukrowych
- płatki na wpół rozkwitłej róży
- spirytus 90 procentowy, 1 litr
- 1 kg cukru
- sok z 2 cytryn
- 2,5 szklanki wody

Opis przygotowania:
Płatki na wpół rozkwitłej róży - po usunięciu żółtych koniuszków - wsypać do gąsiorka, zalać taką ilością 90 procentowego spirytusu, by były one lekko przykryte. Gąsiorek szczelnie zakorkować, , postawi w słońcu na 3 dni.. następnie spirytus zlać i użyć go do zalania kolejnej porcji płatków róży.
Czynność tą powtarzać 3 razy.
Ugotować syrop z wody i cukru, dodać sok z cytryn i zestawić z ognia. Gdy syrop nieco przestygnie, wlać litr spirytusu różanego, dokładnie wymieszać i rozlać do butelek.
Szczelnie zakorkowany likier postawić w spokoju co najmniej na 2 miesiące.
Przepis został dodany przez:  termar
Przepis czytano już 7485 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin