przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Likier waniliowy I

Poziom: średni
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
- 3 strąki wanilii pokrojonej na 1 cm kawałki
- 1 l spirytusu 96°
- 60 ml soku cytrynowego
- 1 kg cukru
- 0.7 l wody

Opis przygotowania:
Macerować wanilię w spirytusie przez 10 dni. Przygotować syrop z cukru, wody i soku cytrynowego i wlać do niego odcedzony nalew waniliowy, dokładnie wymieszać i przesączyć przez gęste płótno lub bibułę filtracyjną. Rozlać do butelek i pić, co najmniej po 3 - 4 miesiącach. Likier ma barwę jasnobrązową, przyjemny aromat i smak waniliowy. Zawartość cukru ok. 35%. Pije się go o temp. 18 - 20°C.
Przepis czytano już 6239 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin