przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Lody chałwowe z solonym karmelem i orzechami pecan


Poziom: ¶redni
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
Lody:
500 g serka mascarpone
250 g śmietany 36%
100 g chałwy waniliowej
solony karmel
garstka Kresto orzechĂłw pecan

Solony karmel:
4 Ĺ‚yĹĽki cukru
60 ml wody
100 ml śmietany 30%
2 łyżki masła
50 g Kresto orzechĂłw pecan
1/3 Ĺ‚yĹĽeczki soli

Opis przygotowania:
Najpierw przygotowujemy karmel, studzimy do temperatury pokojowej (ok. 1 godziny), następnie przygotowujemy lody.

Solony karmel:
1. Cukier przesypujemy cienką warstwą do garnka. Ogrzewamy go na średnim ogniu, aż nabierze złocistego koloru. Można kilkukrotnie potrząsnąć garnkiem, ale nie mieszając.
2. Dodajemy wodÄ™, energicznie mieszamy. Gotujemy 34 minuty.
3. Dodajemy śmietanę, gotuj ok. 1 minutę.
4. Dodajemy masło i pokrojone orzechy oraz sól. Gotujemy ok. 1 minutę.
5. Garnek zdejmujemy z ognia. Karmel studzimy.

Lody:
1. Schłodzony przez noc ser mascarpone i śmietanę przekładamy do misy miksera i ubijamy na najszybszych obrotach.
2. Chałwę drobno siekamy, dodajemy do kremu i dokładnie mieszamy.
3. Połowę masy wykładamy do pojemnika, a na nią wylewamy połowę karmelu.
4. Wykładamy na karmel pozostałą część masy. Na jej wierzch wylewamy ponownie karmel i posypujemy orzechami.
5. Pojemnik z lodami przykrywamy i chowamy na ok. 5 godzin do zamraĹĽalnika.
Przepis został dodany przez:  flypr
Przepis czytano już 145 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)

















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin