|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Lody waniliowe |
|
Poziom: średni Głosów: 2 Ocena: 5.00 Składniki: - 0,5 l mleka lub śmietanki
- 10 dkg cukru
- 5 żółtek
- laska wanilii
|
Opis przygotowania: Mleko lub śmietankę zagotować z drobno posiekaną wanilią, przecedzić. Żółtka utrzeć z cukrem na jednolitą masę, wlewać gorące mleko mieszając trzepaczką, podgrzewać na małym ogniu do zgęstnienia, nie gotować. Następnie szybko oziębić, wlać do maszynki do kręcenia lodów do połowy wysokości, ponieważ masa powiększa swoją objętość w czasie kręcenia lodów. Wstawić do zamrażalnika, włączyć maszynkę i kręcić, aż masa zgęstnieje. Pozostawić w zamrażalniku na 2 - 3 h. |
|
|
Przepis czytano już 5230 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|