Majonez |
|
Poziom: średni Czas: 20 min. Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 250 ml oleju roślinnego
- 3 żółtka
- 1 łyżka octu 6%
- cukier
- sól
- pieprz biały
- łyżeczka musztardy łagodnej lub ostrej (w zależności jaki preferujemy smak)
|
Opis przygotowania: Wszystkie składniki muszą mieć temp. pokojową. Żółtka łączymy z musztardą, octem, solą i ucieramy. Powoli, po kropli zaczynamy dodawać olej. Po zużyciu całego oleju dodajemy resztę przypraw. Doprawiamy do smaku.
Zważony majonez ratujemy ucierając go w kąpieli wodnej lub dodajemy do masy 1 łyżkę gorącej wody.
Najlepiej jednak ponownie rozkłócić żółtka z solą, octem, musztardą i powoli dodawać nasz zważony majonez. |
|
Sposób przygotowania: Na zimno |
|
Przepis został dodany przez: adrianbogacki |
Przepis czytano już 4988 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |