przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Makaron z brokułami

Poziom: średni
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
brokuły ( świeże lub mrożone )

Kilka ząbków czosnku

Oliwa, masło

Ok. 250g makaronu z mąki durum (świderki lub muszelki)

Opis przygotowania:
Brokuły ugotować do miękkości w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Odcedzić, rozgnieść widelcem.

Czosnek wycisnąć przez praskę. Oliwę (dość sporo) delikatnie rozgrzać, dodać łyżkę masła. Uwżać by nie zbrązowiało. Dodać czosnek. Delikatnie dusić prze 2 minuty. Czosnek nie może zmienić koloru na brązowy bo będzie gorzki. Dodać brokuły i dusić wszystko przez kilka minut. Przyprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Do masy która konsystencja powinna przypominać pesto dodać ugotowany makaron.

Danie można posypać parmezanem. Dobrze komponuje się z jajkiem, wędzonym łososiem, wysmażonym boczkiem lub szynką parmeńska.

Gdy mam ochotę na bardziej wyrazisty smak polewam makaron octem balsamicznym białym lub winnym.
Przepis został dodany przez:  mlynek
Przepis czytano już 4736 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin