Makaron z brokułami |
|
Poziom: średni Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: brokuły ( świeże lub mrożone )
Kilka ząbków czosnku
Oliwa, masło
Ok. 250g makaronu z mąki durum (świderki lub muszelki)
|
Opis przygotowania: Brokuły ugotować do miękkości w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Odcedzić, rozgnieść widelcem.
Czosnek wycisnąć przez praskę. Oliwę (dość sporo) delikatnie rozgrzać, dodać łyżkę masła. Uwżać by nie zbrązowiało. Dodać czosnek. Delikatnie dusić prze 2 minuty. Czosnek nie może zmienić koloru na brązowy bo będzie gorzki. Dodać brokuły i dusić wszystko przez kilka minut. Przyprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Do masy która konsystencja powinna przypominać pesto dodać ugotowany makaron.
Danie można posypać parmezanem. Dobrze komponuje się z jajkiem, wędzonym łososiem, wysmażonym boczkiem lub szynką parmeńska.
Gdy mam ochotę na bardziej wyrazisty smak polewam makaron octem balsamicznym białym lub winnym. |
|
|
Przepis został dodany przez: mlynek |
Przepis czytano już 5021 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |